Premium Lock De AOW: altijd al politiek dynamiet

18 januari 2022Leestijd: 4 minuten
Liane den Haan (links) overhandigt een petitie aan Carola Schouten, minister voor Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen, tegen het ontkoppelen van de AOW met het minimumloon. Foto: ANP BART MAAT

Plotseling stond de AOW weer in de belangstelling. Reden: het kabinet-Rutte IV verhoogt het minimumloon en de daaraan gekoppelde uitkeringen ‘behoudens de AOW’, staat in het Coalitieakkoord. Het sociaal minimum waarop elke oudere  recht heeft, was in de loop van de geschiedenis, net zoals dit keer, vaker onderwerp van fel debat. Het CDA heeft er zelfs littekens van.

De Algemene Ouderdomswet (AOW) dateert van 1957 en verzekerde de Nederlanders van het recht op een basispensioen. Willem Drees (PvdA) was op dat moment premier en de minister van Sociale Zaken was diens partijgenoot Ko Suurhoff. Hij overhandigde 2 januari 1957 de eerste AOW aan de heer Bakker aan de Amsterdamse Boterdiepstraat.

Lees dit commentaar over de AOW-plannen van Rutte IV: Logisch dat AOW eenmalig niet meestijgt met minimumloon

In totaal kregen 738.692 ‘oude van dagen’, zoals 65-plussers destijds werden genoemd, AOW. Destijds een basispensioen dat armoede onder ouderen moest voorkomen.  In 1965 werd het sociaal minimum vastgesteld, het bedrag waarvan iemand kon leven. Dit was destijds € 99,38 per maand voor een alleenstaande en € 142,02 voor een echtpaar.

Ouderenuitkering als icoon van de verzorgingsstaat

De AOW groeide uit tot een icoon van de verzorgingsstaat. Een ongeëvenaarde voorziening. In buurland Duitsland krijgen ouderen zo weinig staatspensioen dat zij die geen particuliere voorzieningen hebben, moeten bijbeunen als winkelhulp, parkeerwacht of hulp aan de benzinepomp.

De AOW is er voor iedereen die in Nederland woont. Wie er niet woont, maar wel in Nederland werkt, valt ook onder de verzekering. Wie lang in het buitenland woonde, krijgt geen volledige uitkering. Vandaar dat veel Surinamers een AOW-gat hebben. Over de oplossing wordt al jaren gedelibereerd.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw