Hulde aan BBB: het minimumloon blijft betaalbaar

10 april 2024Leestijd: 2 minuten
De Eerste Kamer. Foto: Bart Maat/ANP

Nog een keer verhoging minimumloon was onnodig en vooral door de koppeling met uitkeringen en AOW te duur. Daarom is het goed dat de Eerste Kamer zich tegen dit plan verzet, schrijft Carla Joosten.

Het is goed nieuws dat de Eerste Kamer volgende week een stokje steekt voor de extra verhoging van het minimumloon met nog eens 1,2 procent per 1 juli. BBB (met 16 van de 75 zetels de grootste fractie in de senaat)  geeft de doorslag.

Volgens BBB-senator Eugène Heijnen lopen de werkgeverslasten door de verhoging nog meer op dan toch al het geval is. Bovendien profiteren te veel mensen, zoals AOW-ontvangers, van de dure maatregel terwijl ze dat niet nodig hebben.

Tweede Kamer wilde extra verhoging minimumloon

Het minimumloon is in 2023 en 2024 al met 10 procent gestegen. Dat waren te verdedigen verhogingen omdat werkenden op dit niveau niet uitkwamen met hun salaris. Maar voor GroenLinks-PvdA, D66 en ChristenUnie was het nog niet genoeg. Zij kregen afgelopen najaar een meerderheid achter zich in de Tweede Kamer voor nog een extra verhoging van het minimumloon met 1,2 procent.

Probleem is dat verhoging van het minimumloon niet alleen negatief uitpakt voor de werkgevers, maar ook voor de schatkist. De koppeling van het minimumloon aan de bijstand en de AOW kost de overheid honderden miljoenen. Alleen al aan verhoging van de AOW zou de overheid 517 miljoen extra kwijt zijn als het minimumloon met 1,2 procent stijgt.

Koppeling minimumloon en AOW pakt veel te duur uit

En daar zit ook de angel. De koppeling pakt veel te duur uit voor de schatkist. Lang niet alle AOW’ers hebben dat extra geld nodig. Het is voor hen een cadeautje. Ook prinses Beatrix en vele andere welgestelden gaan erop vooruit.

Daar komt nog bij dat door de grote stijging van de lonen als gevolg van cao-afspraken, de loonkosten niet met 1,2 procent zouden oplopen, maar met ruim 3 procent. En ook die stijging komt weer terecht bij de ontvangers van uitkeringen en AOW. BBB zegt voorstander te zijn van gerichtere maatregelen voor die groepen die het extraatje nodig hebben.

Prudente schatkistbewaarders

Verstandige taal. De angel zou uit dit telkens terugkerende debat kunnen worden gehaald als de koppeling met de AOW zou worden afgeschaft. Het kabinet-Rutte IV probeerde het al eens, maar werd toen door  links en rechts in de Eerste Kamer teruggefloten. Dat was goedkoop populisme in de categorie: kom niet aan de AOW’ers.

Intussen is de samenstelling van de Eerste Kamer veranderd en blijkt BBB zich – net als bij de stemming in de Tweede Kamer overigens – te scharen achter de prudente schatkistbewaarders die ook nog eens oog hebben voor oplopende werkgeverslasten. Het kon slechter.