JOVD: EU maakt toekomst landbouw onmogelijk

03 februari 2024Leestijd: 3 minuten
CRISPR-Cas9 beïnvloedde wetenschap immens. Illustratie: Keith Chambers/SPL/Getty Images

Genetisch gemodificeerde gewassen en kweekvlees zouden door de EU moeten worden toegestaan. Liberalen zouden deze hoogtechnologische oplossingen toe moeten juichen. Dat schrijven Mauk Bresser en Robin Veenstra van de JOVD in een ingezonden opinie.

Waar andere wereldmachten genetisch gemodificeerde gewassen al jaren toestaan, stemde de raad van Europese landbouwministers onlangs nog tegen Europese toelating van genetische modificatie van planten. Ook in het conceptverkiezingsprogramma van de VVD voor de aanstaande Europese Parlementsverkiezingen staat dat de Europese Unie zich “techniekneutraal” moet opstellen ten aanzien van het verduurzamen van onze voedselproductie. De JOVD staat daarentegen pal voor pragmatische en moderne oplossingen voor de toekomst van onze landbouw, waarbij hoogtechnologische ontwikkelingen als genetisch gemodificeerde gewassen en kweekvlees niet geschuwd, maar juist omarmd worden.

De wereldbevolking is sinds 1975 ruim verdubbeld. Deze explosieve bevolkingsgroei drijft niet alleen de voedselvraag op, maar heeft ook een vernietigende impact op onze natuur. Het oplossen van dit voedselvraagstuk vergt daarom technologische innovatie die de landbouw duurzamer en efficiënter maakt. Volgens de JOVD is het dan ook onbegrijpelijk dat de Europese Unie zich blindstaart op de inefficiënte biologische en extensieve landbouw, terwijl échte landbouwvernieuwingen – zoals genetisch gemodificeerde gewassen en kweekvlees – buiten de deur gehouden worden. Voor de JOVD is het duidelijk: het is tijd om lef te tonen en Europa dé koploper te maken op het gebied van genetisch gemodificeerde gewassen en kweekvlees.

Groen licht voor genetisch gemodificeerde gewassen

Terwijl de Europese wetgeving omtrent genetische modificatie nog stamt uit de vorige eeuw, heeft de wetenschap verre van stilgestaan. Zo maakt de baanbrekende CRISPR-Cas-technologie precieze plantenveredeling mogelijk. Hierdoor kunnen gewassen gekweekt worden die niet alleen resistent zijn voor ziekte of bestand zijn tegen droogte, maar die ook minder kunstmest of water behoeven. Ondanks de enorme potentie van deze technieken legt de Europese Unie de toepassing ervan volledig aan banden.

Herhaaldelijke oproepen van wetenschappers uit onder andere Wageningen om dit Europese beleid te moderniseren zijn aan dovemansoren gericht. Terwijl de Verenigde Staten en China allang groen licht hebben gegeven aan genetisch gemodificeerde gewassen, verloopt goedkeuring door de Europese Unie tergend traag. Zolang de Europese Unie deze politieke onwil en onkunde volhoudt, wordt onze agrarische sector dus wéér op achterstand gezet op de rest van de wereld. De JOVD hekelt deze achterhaalde en lakse houding van Brussel en ziet graag liberalisering van het Europese beleid.

Meer ruimte voor gekweekt vlees

Europese regelgeving verlamt niet alleen innovatie van de plantaardige landbouw, maar vertraagt ook vooruitgang in de dierlijke voedselindustrie. Hoewel de intensieve veeteelt een belangrijke voedselbron blijft vormen, vallen de negatieve gevolgen voor het milieu niet te ontkennen. Een veelbelovende oplossing voor dit probleem is kweekvlees, waarbij vlees niet afkomstig is van de veeteelt, maar diervriendelijk gecultiveerd wordt in een laboratorium. Steeds meer landen buiten de Europese Unie staan het proeven en verkopen van kweekvlees toe, maar Europese landen als Italië en Frankrijk voeren om protectionistische redenen juist een kweekvleesverbod in. Daarnaast hanteert de Europese Unie zeer strenge goedkeuringskaders voor kweekvlees, waardoor Nederlandse bedrijven hun gekweekte hamburgers nu wel in Singapore, maar niet in Nederland mogen verkopen.

Willen wij echt dat onze Nederlandse pionierspositie op het gebied van kweekvlees door Europese onverschilligheid verkwanseld wordt? Niet voor niets riepen honderden wetenschappers recentelijk op tot forse Europese investeringen in kweekvlees. De JOVD koestert daarom de leidende rol die Nederland speelt in de ontwikkeling van kweekvlees en kijkt uit naar de eerste kweekvleesproeverijen in ons land, maar is tegelijkertijd kritisch op de trage toelatingsprocedures, het gebrek aan Europese steun en het antiliberale protectionisme van sommige Europese landen.

Kweekvleesbitterballenclub

Niemand weet exact hoe de landbouw van de toekomst eruit zal zien, maar het is evident dat duurzame èn efficiënte oplossingen nodig zijn. De JOVD pleit voor pragmatische en moderne oplossingen, waarvan genetisch gemodificeerde gewassen en kweekvlees slechts enkele voorbeelden zijn. Juist een kennisland als Nederland moet gidsland blijven wat betreft het ontwikkelen en toepassen van deze hoogtechnologische landbouwinnovaties. Als jonge liberalen roepen we de VVD op om tijdens de aanstaande Europese verkiezingen dit urgente thema óók onderwerp te maken van het debat. Zonder snelle actie wordt onze landbouwsector immers weldra op technologisch vlak ingehaald door andere grootmachten. Alleen een draai in Europees beleid kan dit doemscenario voorkomen.  Het zal even wennen zijn voor een bitterballenclub als de VVD, maar ook kweekvleesbitterballen smaken best goed.