Premium Lock Taiwan: speelbal van China en VS

28 november 2022Leestijd: 4 minuten
Vlagvertoon van luchtmacht Taiwan. Op de achtergrond: Toren 101, hartje Taipei. Foto: Ceng Shou Yi/NurPhoto via Getty Images

Taiwan is tegenover China niet weerloos, zegt minister Wu. De Taiwanese president prijst intussen het Nederlandse ASML, dat de ‘hype’ trotseert van investeringsrisico’s.

Toen de Taipei 101 in 2004 gereed kwam, was het de hoogste toren ter wereld: 101 etages, 508 meter hoog. Sindsdien werden alleen al in Volksrepubliek China vijf hogere wolkenkrabbers gebouwd, maar voor Taiwanezen blijft de ‘101’ het symbool van ambitie en welvaart. Jonge stelletjes en gezinnen nemen de snelle liften naar de 92ste etage om vanaf een dakterras over hun hoofdstad uit te kijken. In de agglomeratie Taipei wonen acht miljoen mensen.

Het is bijna onvoorstelbaar wat dit land van ananas-telers in een halve eeuw bereikte en het is van een stuitende brutaliteit dat leider Xi Jinping van communistisch China in zijn machtshonger dit democratische eilandje wil verslinden.

Lees ook het interview met D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma: ‘We moeten Taiwan bewapenen’

Intussen bieden in Washington Democraten en Republikeinen tegen elkaar op met steunbetuigingen aan Taiwan. Congresleden jongleren met een wetsontwerp dat een onafhankelijk Taiwan vastlegt. Dat is voor China onacceptabel en escalatie ligt op de loer. Taiwan, een eiland half zo groot als Nederland, is speelbal in de confrontatie China-Verenigde Staten.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw