Premium Lock Door ICT-problemen Belastingdienst dreigt een nieuwe fiscale ramp

08 november 2023Leestijd: 3 minuten
Oude systemen van de Belastingdienst. Illustratie: Erik Varekamp

Door ICT-problemen bij de fiscus dreigt een nieuwe fiscale ramp, schrijven Ruud Deijkers en Jeroen van Wensen. Zij keken achter de schermen bij de ICT-afdeling van de Belastingdienst.

Het is een puinhoop bij de Belastingdienst. En daarbij gaat het niet alléén om de bekende Toeslagenaffaire, waar duizenden gezinnen ten onrechte verdacht werden van fraude met kinderopvangtoeslag. Hoewel dit natuurlijk een schandaal van ongekende omvang was dat leidde tot persoonlijke drama’s en de val van kabinet-Rutte III.

Minder zichtbaar voor de buitenwereld, maar met desastreuze gevolgen voor de Dienst, was de vrijwillige vertrekregeling die in 2016 aan belastingamb­tenaren werd aangeboden. Veel meer personeel dan beoogd maakte er gebruik van. In plaats van een paar duizend senioren die plaats zouden maken voor jonge honden met moderne vaardigheden, ontstond er een massale uitstroom van kennis en kunde.

Doodenge gedachte: innen belastinggeld volledig afhankelijk van ICT Belastingdienst

Intussen is de Nederlandse fiscus afgegleden van een van de modernste belastingdiensten ter wereld naar een organisatie die draait op antieke computersystemen. En dat is een doodenge gedachte. De Dienst is bij het innen van belastinggeld namelijk volledig afhankelijk van ICT. Per jaar gaat het om 400 miljard euro. De inning loopt gevaar. Zonder inkomsten geen onderwijs, zorg, bescherming van de landsgrenzen of politie.

Dit kardinale probleem bedreigt het voortbestaan van de volledige verzorgingsstaat, maar krijgt – tot nu – zelfs in verkiezingstijd geen enkele aandacht. Het probleem is taai en totaal niet mediageniek. Je kunt bij wijze van spreken geen gedupeerde toeslagenouder voor een camera zetten. Maar dat mag geen excuus zijn om er de ogen voor te sluiten.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,40 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Premium Lock

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw