Premium Lock Zihni Özdil: Op vakantie leer je altijd hoe ‘achterlijk’ Nederland is

12 augustus 2023Leestijd: 3 minuten
Oranje vlaggetjes bij een woning in de wijk Transwijk vanwege de deelname van het Nederlands elftal aan de WK in Qatar. Foto: ANP/Hollandse Hoogte/Bert Spiertz

Columnist Zihni Özdil heeft drie weken langs de Middellandse Zee gereisd. Het viel hem op dat iedereen, van taxichauffeurs tot schoonmakers, filosofen citeerde. Het contrast met Nederland kon niet groter zijn.

Mijn vrouw wilde per se naar Turkije deze zomervakantie. Ze was er nooit geweest. En ze wilde ook heel graag mijn ‘wortels’ ontdekken.

‘Welke wortels?’ was mijn enigszins verontwaardigde reactie. ‘Je hebt toch mijn boek Nederland mijn vaderland gelezen? Dan weet je toch dat mijn wortels in Nederland liggen!’

‘Als kind gingen we elk jaar naar Turkije,’ legde ik haar uit. ‘Ik wil nu eens de rest van de wereld ontdekken!’

Maar het mocht niet baten. Mijn vrouw hield voet bij stuk. We pakten dus het vliegtuig – onze CO2-afdruk hebben we gecompenseerd door niet al te veel kinderen te krijgen – naar het land van mijn ouders.

We hadden er een geweldige tijd. Tot mijn verbazing kwam ik helemaal bij. Na een week besloten we om verder te trekken. Eerst een week Griekenland. Daarna een week Italië.

Elke ochtend cafés open, koffie en eten van topkwaliteit

Het was onze beste vakantie ooit. Het begon al doordat in die landen elke ochtend cafés open zijn. In Amsterdam, waar ik woon, moet je je best doen om een tent te vinden waar je voor 10 uur terecht kunt.

Bovendien is het aanbod anders. Geen slootwaterkoffie en zompige vette (kaas)broodjes zoals in Nederland. Maar, hoe simpel ook: altijd topkwaliteit.

In Nederland mag ik nergens met mijn laptop aan tafel zitten

Deze column lever ik te laat in. Doordat ik vanochtend in Amsterdam nergens met mijn laptop aan tafel mocht zitten. Alle cafés waar ik langsging, stuurden me weg. In de rest van de wereld zouden ze me niet geloven. Maar in Nederland bestellen mensen kennelijk een glas kraanwater om vervolgens de hele dag op het terras te zitten werken aan hun laptop.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw