Premium Lock Hoe drie Turkse vrouwen Nederland een lesje intellectuele moed geven

08 oktober 2022Leestijd: 4 minuten
Yesim Candan, Dilan Yesilgoz en Fidan Ekiz knippen hun haar uit solidariteit met protesterende vrouwen in Iran. Foto: Op1

Door Dilan Yeşilgöz, Yesim Candan en Fidan Ekiz is Zihni Özdil weer trots op zijn Turkse roots. Zij knipten op tv hun haren af in solidariteit met vrouwen in Iran. Nederland mag daaraan een voorbeeld nemen.

Hij was de eerste intellectueel in Turkije die schreef over Koerden als een volk met een eigen cultuur en taal. Dat was eind jaren zestig, toen Koerden volgens de Turkse staat nog ‘Berg-Turken’ waren en de Koerdische taal bij wet verboden was. Hij werd dan ook veroordeeld tot een lange gevangenisstraf.

Zihni Özdil (1981) is historicus. Hij schrijft elke zaterdag een column voor ewmagazine.nl.

Ik heb het over de Turkse socioloog Ismail Beşikçi. Hij leeft nog, hij is stokoud en u heeft nog nooit van hem gehoord.

In 1974 mocht Beşikçi de gevangenis uit onder voorwaarde dat hij nooit meer over Koerden zou schrijven. Het eerste wat hij deed na zijn vrijlating was over Koerden schrijven. En weer mocht hij de gevangenis in.

Zowel zijn academische carrière als zijn persoonlijke vrijheid is stukgemaakt door de Turkse staat. Omdat hij moedig door bleef strijden, straf na straf. Een flink deel van zijn volwassen leven heeft hij doorgebracht in de gevangenis. En van de 36 boeken die hij uiteindelijk schreef zijn er 32 verboden in Turkije. Beşikçi komt overigens zelf uit een rijk, geprivilegieerd Turks milieu. Maar dat weerhield hem er niet van om het op te nemen voor de onderdrukten en de vertrapten. Net zomin als de wetenschap dat hij gestraft zou worden.

Memorabel televisiemoment

Aan Beşikçi moest ik denken toen ik afgelopen donderdag naar Op1 keek. In Iran is de Koerdisch-Iraanse vrouw Mahsa Amini vermoord door de staat omdat ze haar hoofddoek niet ‘correct’ droeg. Dat heeft in de islamofascistische dictatuur Iran geleid tot een golf van protest. In de rest van de wereld is een onvoorwaardelijke beweging van solidariteit ontstaan. Vooral vanuit de linkse progressieve hoek. In de hele wereld knippen progressieve vrouwen hun haren af uit solidariteit met de vrouwen in Iran.

Lees ook van Afshin Ellian: Het vrouwenhatende regime in Iran heeft een groot probleem

Volkomen logisch. Want de linkse en progressieve politiek draagt per definitie het vaandel van de strijd tegen het religieuze patriarchaat.

Behalve in Nederland.

In ons land buitelen ze in de linkse en progressieve hoek over elkaar heen om het islamofascistische karakter van de moord op Amini te bagatelliseren.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,40 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Premium Lock

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.