Ongelukken met e-bikes en racefietsen onnodig: zet a.u.b. een helm op!

16 augustus 2023Leestijd: 1 minuut
Fietsers met een fietshelm op. Foto: Robin Utrecht/HH/ANP

Er ontstaat meer hersenletsel door ongelukken met e-bikes en racefietsen. Dat is onnodig, schrijft René van Rijckevorsel.

Het hippe VanMoof mag dan failliet zijn, de opmars van de elektrische fiets is zeker niet voorbij. Van de 855.000 nieuwe fietsen die in 2022 zijn verkocht, waren er 486.000 elektrisch. Populair is de fatbike: meer scooter dan fiets. Trappen bijna niet nodig.

Ongelukken nemen flink toe

Snelle fietsen in een vol land, het is vragen om ongelukken. Op de spoedeisende hulp (SEH) zijn de gevolgen van die ongelukken zichtbaar. Vooral 55-plussers en jongeren van 12 tot 17 melden zich. Van de bijna 50.000 e-bikeslachtoffers die in 2021 met ernstig letsel de SEH bezochten, hadden er ruim 11.000 hersenletsel. Het aantal gevallen van ernstig (hersen)letsel steeg sinds 2012 met 29 procent. Wielrenners komen relatief het vaakst op de SEH.

Schokkende cijfers. De getroffen fietsers kunnen blijvend last houden van hersenletsel. Ook zorgen de vele ongelukken met snelle fietsen voor extra druk op de SEH en de afdelingen neurologie. Een fietshelm kan de kans op hersenletsel flink verminderen. Tijd om een helmplicht in te voeren voor de elektrische én de racefiets. Een scooterhelm vinden we inmiddels toch ook heel normaal?