Duitse cannabiswet kan vastgelopen drugsbeleid vlot trekken

18 augustus 2023Leestijd: 2 minuten
Campagne in Berlijn rond Duitse cannabiswet. Foto: xKiraxHofmannx

De net aangenomen Duitse cannabiswet reguleert nog voor het einde van het jaar productie én verkoop van wiet. Daarmee doorbreken de Duitsers de impasse in het drugsbeleid in de Europese Unie. Wat betekent dit voor Nederland? vraagt Gerlof Leistra zich af.

Na een jaar voorbereiding lanceerde de Duitse regering afgelopen week een revolutionaire cannabiswet. Niet alleen de verkoop van softdrugs via cannabisclubs wordt legaal, maar ook de productie. Daarmee hopen de Duitsers de georganiseerde misdaad een gevoelige klap toe te dienen.

De Duitsers trekken zich – net als Malta in 2021 – niets aan van Europese verdragen die legalisering verbieden. Dat verbod was altijd een van de argumenten waarmee in Nederland elke discussie over aanpassing van het drugsbeleid in de kiem werd gesmoord. Het afgesproken experiment van gecontroleerde productie en verkoop in tien steden, is nog altijd niet uitgevoerd.

Minder drugstoeristen in de steden

Voor Nederland betekent de Duitse cannabiswet dat er straks minder drugstoeristen komen. Omdat die hier officieel hun wiet niet mogen inslaan in coffeeshops, zijn ze aangewezen op de straathandel. Mogelijk volgen meer landen het Duitse initiatief. Het zou veel overlast schelen als al die drugstoeristen voortaan in eigen land aan hun trekken komen.

Als de Duitse cannabiswet werkt, ligt het voor de hand om ook in Nederland door te pakken. Ons gedoogbeleid bestaat al een halve eeuw, maar heeft door de ‘illegale achterdeur’ van de coffeeshops de georganiseerde misdaad alleen maar schatrijk gemaakt. Wel moet worden voorkomen  dat het legaliseren van de productie leidt tot nóg meer lucratieve export naar landen waar nog een verbod bestaat.

Strenge controle door de politie

Het gevaar blijft bestaan dat de grote ‘drugsboeren’ hun wiet door een hoger gehalte aan THC – de werkzame stof – aantrekkelijk weten te houden voor een deel van de consumenten. Dat vereist strenge controle door de politie.

De invoering van de cannabiswet in Duitsland wordt voorafgegaan door een intensieve voorlichtingscampagne gericht op jongeren. Het is een illusie dat alle problemen daarmee in één klap zijn opgelost, maar van eventuele fouten kunnen ook wij leren. Goed voorbeeld doet goed volgen.