Premium Lock Revolutionair wietplan: gaan Duitsers wiet gedogen?

02 november 2022Leestijd: 2 minuten
Lauterbach licht zijn ambitieuze plan toe en benadrukt dat hij het Nederlandse model niet wil kopiëren. Foto: AFP/ANP

Vier vragen over Karl Lauterbach en wens voor legale drugs.

1. Gaan Duitsers straks wiet gedogen net als Nederland?

‘Nederland heeft een liberaal gebruik, maar geen markt met controles,’ zegt de Duitse minister van Volksgezondheid Karl Lauterbach (59). ‘Vanwege de Nederlandse ervaringen willen we streng reguleren: de productie, de distributie, de kwaliteit en de verkoop.’ In de toekomst is maximaal 30 gram cannabis toegestaan, plus het bezit van twee wietplanten. Duitsland had veel overleg met Nederlandse ministers en ambtenaren. ‘Maar de regels daar waren niet zo succesvol dat we hun model willen kopiëren.’ Volgens de hoogleraar is het Duitse beleid ‘ambitieuzer’. Inmiddels hebben veel conservatieve politici, kinderartsen en de politievakbond zich tegen de plannen gekeerd.

2. Is Karl Lauterbach de drijvende kracht achter de legalisering?

Daar lijkt het wel op. Geen enkele andere minister durfde openlijk voor zijn of haar eigen cannabisconsumptie uit te komen, en de revolutionaire legalisering te verdedigen tijdens de persconferentie in de Bundespressekonferenz, het Duitse Nieuws­poort. Collega’s van Binnenlandse Zaken (politie) en Justitie, die normaal bij zulke ingrijpende beleidswijzigingen erbij zijn, lieten de SPD’er in de kou staan.

3. Welke achtergrond heeft Lauterbach?

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw