Premium Lock Afshin Ellian: Komende verkiezingen moeten over immigratie gaan

14 juli 2023Leestijd: 3 minuten
Asielzoekers bij azc Ter Apel. Foto: ANP.

Voor het eerst viel een kabinet over een wezenlijk thema, schrijft Afshin Ellian. Mark Rutte verdient respect omdat hij het thema immigratie bovenaan de politieke agenda zette.

Het kabinet viel niet onverwacht. Al in december 2022 zei premier Mark Rutte (VVD) uitvoerbare oplossingen te zoeken voor de immigratie-crisis. Cynici geloofden hem niet. Maar hij meende het echt. Toen Rutte en zijn partij met voorstellen kwamen die niet op een meerderheid van de coalitiepartijen konden rekenen, liet hij het kabinet vallen. Waardig nam Rutte, die niet één maar meerdere verkiezingen won, afscheid van de politiek.

De asielcrisis is een fictieve crisis, zei Esther Ouwehand (Partij voor de Dieren) tijdens het aansluitende Kamerdebat. Attje Kuiken (PvdA) stelde dat de asielcrisis door de VVD is veroorzaakt. Ik begrijp ze niet. Er komen tienduizenden mensen naar Nederland. Er zijn geen opvangplaatsen. Er mag niet worden gebouwd. Toch spreken ze van een fictief probleem. Natuurpartijen D66, Partij voor de Dieren, PvdA en GroenLinks veroorzaakten feitelijk zelf het opvangprobleem. Vanwege natuurbehoud en stikstofuitstoot mag er niet worden gebouwd.

Linkse staat van ontkenning immigratie

De PvdA blijft verbazen. Niet lang geleden, in 2015, erkende de PvdA nog de asielcrisis. Destijds trokken miljoenen Syriërs naar Europa. Ook toen was er een tekort aan opvangplaatsen. PvdA-kopstukken Lodewijk Asscher en Diederik Samsom werkten mee aan de deal met Turkije om de asielinstroom in te dammen. Maar nu noemt de PvdA de asielkwestie een VVD-probleem.

De linkse partijen verloren het contact met de realiteit. Ze zijn wereldvreemd. De wereld is de politieke en economische omgeving van de mens, de bebouwde ruimte. Daarvan raakten de linkse partijen vervreemd. De biodiversiteit, dat ene beestje dat dreigt te verdwijnen, moet desnoods ten koste van de wereld worden gered. Deze natuurlogica is niet eens consistent. Als je de natuur wilt behouden, moet je de bevolking niet laten toenemen. De linkse werkelijkheid is een staat van ontkenning.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw