Premium Lock Kabinet sluit Trêveszaal en besluit binnen over migratiecrisis

06 juni 2023Leestijd: 3 minuten
DE MINISTERRAAD BIJEEN IN DE TRÊVESZAAL. FOTO: FREEK VAN DEN BERGH

De ministerraad is uitgegroeid tot een stempelmachine. De ministers vergaderden de afgelopen tijd soms slechts anderhalf uur. Tijd voor een nieuwe aanpak, schrijft Carla Joosten. Doe de Trêveszaal op slot en vergader net zo lang door tot de coalitie het eens is. Om te beginnen over de migratiecrisis.

Het kabinet-Rutte IV is een dusdanig goed op elkaar ingespeeld gezelschap dat gezamenlijk vergaderen maar kort hoeft te duren. Een ontwikkeling die geheel tegengesteld is aan de uitspraak van VVD-premier Mark Rutte na de 1 april-crisis van 2021 als gevolg van het toeslagenschandaal waarin hij een nieuwe bestuurscultuur aankondigde. Ministerraden zouden voortaan veel langer duren.

Aanleiding voor zijn voorspelling was de afschaffing van het vermaledijde coalitieoverleg op maandag, waarin de regeringspartijen de kabinetsbesluiten voorkookten. Ministers, en niet in de laatste plaats het parlement, hadden het nakijken. Monisme in plaats van het democratischer dualisme.

Maar het zou allemaal anders worden, beloofde Rutte na die beruchte crisis in het voorjaar van 2021. De ministerraad zou echt gaan debatteren en er zou meer dualisme komen, dus ook meer echt debat in het parlement.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw