Premium Lock De verfrissende werking van de triomf van BBB

27 juni 2023Leestijd: 3 minuten
vragenuurtje in de tweede Kamer, politiek

Forum voor Democratie bouwt een eigen zuiltje en de PVV isoleert zichzelf ook. Dit is slecht voor de democratie. Toe te juichen valt daarom dat de BBB zich constructiever opstelt en iets probeert te bereiken voor haar kiezers, schrijft Gerry van der List.

Het was op Twitter zo’n lollig filmpje waar zijn fans dol op zijn. Te zien was hoe Martin Bosma op 21 juni in de Tweede Kamer zijn afscheid aankondigde. Dit leek een begrijpelijk besluit. De PVV’er is immers al sinds november 2006 Kamerlid zonder ook maar iets te hebben bereikt. Hoog tijd voor een functie elders dus.

Maar het was weer een grapje. Bosma verwees naar een tweet van Greta Thunberg van 21 juni 2018 waarin de klimaatactiviste waarschuwde voor de ondergang van de mensheid binnen vijf jaar. Daarom zei hij nu vaarwel, de aarde kon elk moment vergaan. Dit ‘totaal gestoorde meisje’ werd immers erg serieus genomen.

Een typische bijdrage van Bosma. De zetelplakker is gespecialiseerd in het afvuren van verbale vuurpijlen op favoriete doelwitten van rechts, zoals D66 en de NPO. Dat doet hij af en toe best geestig. Als Ongehoord Nederland nog eens de oudejaarsavondconference mag verzorgen, is de PVV-cabaretier de ideale kandidaat. Maar de achterban van Bosma schiet weinig op met zijn geintjes. Van het dichterbij brengen van doelstellingen uit het verkiezingsprogramma is geen sprake.

Thierry Baudet kiest voor een splendid isolation

Een collega van Bosma zat te schateren om het geschamper over Thunberg. Dat was bondgenoot Thierry Baudet, die eveneens de hoop heeft opgegeven nog iets te kunnen bewerkstelligen in politiek Den Haag. De leider van Forum voor Democratie denkt het best te gedijen in een ivoren toren van eigen makelij. Als hij nog weleens het woord voert in de Tweede Kamer, lijkt hij provoceren als voornaamste doel te hebben. In zijn splendid isolation heeft hij nogal aparte ideeën ontwikkeld. Zo is hij overtuigd van de genetische superioriteit van Europeanen, koestert hij een grote bewondering voor een Russische dictator en signaleert hij een wereldwijd complot van kwaadaardige reptielen.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw