Premium Lock Roelof Bouwman: Voor Nederlanders zijn Chinezen een soort cavia’s

28 mei 2023Leestijd: 4 minuten
KONING WILLEM-ALEXANDER (RECHTS) ONTVANGT DE CHINESE VICEPRESIDENT HAN ZHENG OP HUIS TEN BOSCH. FOTO: PATRICK VAN KATWIJK/POOL/ANP

Mensenrechtenschendingen in China – zelfs als het gaat om genocide – zien we in Nederland graag door de vingers. Behalve wonderlijk is dat misschien ook wel racistisch, schrijft Roelof Bouwman.

Met een stralende lach schudde de Chinese vicepresident Han Zheng onlangs op paleis Huis ten Bosch de hand van koning Willem-Alexander. Het leverde een prachtig plaatje op dat, zo meldde De Telegraaf de volgende dag, ‘precies laat zien wat Peking naar de buitenwereld wil uitstralen’.

Zoals bekend zijn de Chinees-Nederlandse betrekkingen niet helemaal probleemloos. China maakt zich volgens het kabinet schuldig aan cyberaanvallen en operaties op Nederlands grondgebied. Op verzoek van de Verenigde Staten kondigde de regering in maart aan dat de export van geavanceerde ASML-chipmachines naar China verder zal worden ingeperkt. De Amerikanen vrezen dat er chips mee gemaakt kunnen worden voor militaire doeleinden.

Het feit dat Han Zheng naar Nederland kwam, zo schreef De Telegraaf, wijst erop dat China het allemaal niet zo zwaar opneemt. ‘In 2021,’ zo voegde de krant eraan toe, ‘heeft Nederland 1,1 miljard in China geïnvesteerd, daarmee staan we op de zevende plaats van landen die het meest in China investeren. Voor Nederland is China na Duitsland het belangrijkste importland.’

Het klonk allemaal heel vanzelfsprekend. Maar is het dat ook?

Hoogst wonderlijke omgang met Chinese mensenrechtenschendingen

Niet echt. China – en daar vallen de cyberaanvallen en de ASML-kwestie toch echt bij in het niet – is een land dat genocide pleegt: op de Oeigoeren, een islamitische minderheid in de westelijke provincie Xinjiang. Een motie van deze strekking werd in 2021 aangenomen door de Tweede Kamer, mede dankzij steun van de regeringspartijen D66, CDA en ChristenUnie. De VVD steunde de motie niet, maar ging een jaar later alsnog om.

Genocide, ook wel volkerenmoord: erger bestaat niet. Je zou het gerust curieus mogen noemen dat een vicepresident die er medeverantwoordelijk voor is, feestelijk wordt ontvangen ten paleize van onze Koning. Maar behalve curieus is het ook illustratief voor onze hoogst wonderlijke omgang met Chinese mensenrechtenschendingen.

Mao had naar schatting 65 miljoen doden op zijn geweten

Han Zheng en zijn baas Xi Jinping, president van China, staan in de schoenen van Mao Zedong. De stichter van de Chinese Volksrepubliek overleed in 1976 en had naar schatting 65 miljoen doden op zijn geweten. Toch werd hij door PvdA-minister van Buitenlandse Zaken Max van der Stoel plechtig herdacht als ‘een groot leider en staatsman’ en nam de Tweede Kamer 1 minuut stilte voor Mao in acht.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw