Gerry van der List Premium Corner

Solidair met Kiev in de kou een recessie in

02 januari 2023Leestijd: 4 minuten

Nederland trekt nog eens 2,5 miljard voor Oekraïne uit en continueert de ineffectieve sancties tegen Rusland die in eigen vlees snijden. De Nederlandse bevolking accepteert deze kostbare afgedwongen internationale solidariteit opvallend gedwee, schrijft Gerry van der List.

Het was een tragikomisch tafereel. Op 6 december had Nicole le Fever zich duidelijk voorgenomen in het NOS Journaal vrolijk te berichten over de multiculturele feestvreugde in Nederland na een overwinning van Marokko tegen Spanje op het WK in Qatar. Het was hartstikke leuk bij het Mercatorplein in Amsterdam, beweerde de verslaggeefster. Maar ze had de zin nog niet uitgesproken of de ene ontploffing na de andere viel achter haar te horen. Toen ook nog eens politiewagens aan kwamen scheuren om de Marokkaanse gewelddaden in te tomen, werd snel overgeschakeld naar de studio.

Na de overwinning op Portugal was het ook ‘hartstikke leuk’

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

De reportage bracht goed in beeld hoe lastig journalisten het hebben die de moed bij de nieuwsconsument erin proberen te houden. Ze willen graag een positieve toon aanslaan, maar hun hoopgevende boodschap wordt overstemd door explosies, politiesirenes en ander naargeestig lawaai. Toen de actualiteitenrubriek Hart van Nederland op dezelfde 6 december weer eens een gang onder het volk maakte, klonken de mensen in de straat dan ook somber. Slechts één man zag een lichtpuntje: Kerstmis.

De vergelijking met de jaren dertig gaat natuurlijk mank

Maar ja, het kerstfeest is alweer een tijdje voorbij en kil januari dwingt ons nuchter naar alle ellende te kijken. Waarbij de ongetwijfeld nog geruime tijd durende oorlog in Oekraïne al veel schaduwen over 2023 werpt. Het Kremlin zal niet willen toegeven met de brute aanval een kapitale fout te hebben gemaakt en de Oekraïners verzetten zich dapper.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.