Zwarte lijst ‘drugsgrondstoffen’ vereist wel strikte handhaving

29 maart 2023Leestijd: 2 minuten
Vaten drugsafval gedumpt langs de Oude Notweg, parallel aan de A9. Foto: ANP

Met een verbod op ruim honderd grondstoffen voor harddrugs wordt drugscriminelen het leven terecht zuur gemaakt. Door het instellen van een zwarte lijst kunnen bendes eerder worden aangepakt. Alleen al het bezit en vervoeren van die zogenoemde precursoren is per 1 april strafbaar. Handhaving wordt nog een hele klus, denkt Gerlof Leistra.

Op advies van een leger aan deskundigen hebben minister Dilan Yeşilgöz-Zegerius (VVD) van Justitie en Veiligheid en minister Ernst Kuipers (D66) van Volksgezondheid, Welzijn en Sport besloten om ruim honderd grondstoffen te verbieden die alleen worden gebruikt voor het vervaardigen van drugs. Zo willen ze criminele bendes te slim af zijn en de volksgezondheid beschermen.

Hun aanval op de drugsmaffia is een goede zaak. Keiharde criminelen zetten eigenaren van schuren en loodsen onder druk om tegen betaling drugslabs te faciliteren. Chemisch afval dumpen ze in de natuur. Om hun markt te vergroten, bestoken ze concurrenten met explosieven of laten die liquideren.

Nuttige aanvulling op bestaande wet

Het verbod van de grondstoffen is een nuttige aanvulling op de Wet strafrechtelijke aanpak ondermijnende criminaliteit, die per 1 januari 2022 in werking is getreden. Sindsdien is het al verboden om drugsprecursoren in te voeren, uit te voeren, te vervoeren of voorhanden te hebben. De grondstoffen hebben nu een naam gekregen.

De zwarte lijst zal het criminelen een stuk lastiger maken om harddrugs te produceren, maar het is een illusie te denken dat ze hun inkomstenbron zo maar opgeven. Zonder strikte handhaving blijft de nieuwe wet een wassen neus. Criminelen zullen blijven zoeken naar stoffen die nog niet verboden zijn. Zolang er vraag is naar harddrugs, zal de georganiseerde misdaad de markt blijven bedienen.

Om een kat-en-muisspel te voorkomen, zal de zwarte lijst voortdurend moeten worden bijgewerkt. Overigens zijn er voldoende stoffen die een legale toepassing hebben en om die reden domweg niet verboden kunnen worden. Maar het signaal van de ministers valt toe te juichen. Consumenten van deze drugs moeten beseffen dat ze met hun gebruik bijdragen aan een criminele industrie.