Criminaliteit

Harde aanpak drugsmisdaad kan alleen door internationale samenwerking

22 december 2022Leestijd: 2 minuten

Als geen ander beseft VVD-minister Dilan Yeşilgöz van Justitie en Veiligheid dat ze de georganiseerde (drugs)criminaliteit niet in haar eentje succesvol kan bestrijden. Vanaf haar aantreden een jaar geleden zocht zij op alle fronten samenwerking met andere landen, binnen en buiten Europa.

De drugsoorlog moet op vele fronten worden gevoerd om succesvol te zijn. De ambities van de minister zijn groot. Door structureler kennis te delen met drugsproducerende landen zal de bestrijding van grootschalige handel verder worden geïntensiveerd. Extra investeringen in de beveiliging van de Rotterdamse haven moeten de import van onder meer cocaïne uit Zuid-Amerika indammen.

Crimineel vermogen in beslag nemen

Het afpakken van misdaadgeld moet meer resultaat opleveren. Een nieuwe wet maakt het mogelijk crimineel vermogen in beslag te nemen zonder voorafgaande veroordeling voor een misdrijf. Daardoor heeft het voor criminelen straks geen zin meer om bijvoorbeeld dure auto’s of huizen op naam van iemand anders te zetten.

Om rechtbanken en gevangenissen te ontlasten, komt er in Vlissingen een extra beveiligde rechtbank voor grote zaken en – naast die in Vught – een tweede Extra Beveiligde Inrichting.

Voorbeeld van Italië

De minister stak haar licht op in Italië om te kijken hoe langgestraften en gedetineerden met levenslang gescheiden worden gehouden van andere gevangenen. Voorkomen moet worden dat de zaken achter de tralies doodleuk verdergaan.

Ook in Nederland groeit het aantal gedetineerden met een levenslange gevangenisstraf snel. Naar verwachting wordt zowel in het Marengo-proces tegen Ridouan Taghi als in de moordzaak van Peter R. de Vries een aantal keren levenslang uitgesproken. Dat maakt de druk op justitie alleen maar groter.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.