Verstoring raadsvergadering is geen ‘vreedzame demonstratie’

31 maart 2023Leestijd: 2 minuten
Politie beëindigt XR-demonstratie stadhuis Amsterdam. Foto: ANP RAMON VAN FLYMEN

Op donderdag 30 maart trokken ‘rebellen’ van Extinction Rebellion wederom ten strijde tegen klimaatverandering. Ditmaal verstoorden ze de raadsvergadering in Den Haag en bezetten ze de Stopera in Amsterdam. De klimaatactiegroep zegt te doen aan ‘vreedzaam protest’, maar daar valt het verstoren van een democratische vergadering niet onder, schrijft Nard Lodewijk.

De verontwaardiging was groot onder demonstranten van Extinction Rebellion, toen de politie op 11 maart besloot het waterkanon in te zetten. De actiegroep blokkeerde illegaal de rijksweg A12 in Den Haag. Ondanks herhaaldelijke verzoeken van de politie om het ‘vreedzame protest’ op te doeken, weigerden de demonstranten daaraan gehoor te geven. Zodoende greep de politie naar zwaardere middelen.

Demonstraties in gemeentehuizen Amsterdam en Den Haag

De inzet van het waterkanon zit de rebellen nog altijd zeer hoog. Zó hoog, dat de rebellen besloten om op donderdag 30 maart verhaal te halen tijdens een raadsvergadering op het gemeentehuis in Den Haag. ‘Bij dezen melden wij een demonstratie aan,’ zei er een, toen de groep de vergadering al had verstoord. Zo werkt dat natuurlijk niet, vond ook burgemeester Jan van Zanen, die de raadsvergadering kort schorste en de rebellen uit de zaal liet verwijderen.

Ook de Amsterdamse Stopera moest er donderdag aan geloven. Demonstranten betraden ’s ochtends het pand en bekladden met graffiti de deur van de vergaderzaal met de zin: ‘Kappen met kolen.’ Extinction Rebellion eist dat gemeente per direct stopt met het kolentransport vanuit de Amsterdamse haven. Wethouder Hester van Buren (PvdA) stond de demonstranten netjes te woord, maar werd ruw onderbroken door een emotionele betoger: ‘Dit verhaal brengt ons de klimaathel.’ Pas tegen half tien ’s avonds vond de politie het wel mooi geweest en greep in bij de demonstratie.

Extinction Rebellion wordt radicaler in woord en daad

Extinction Rebellion wordt in woord en daad steeds radicaler. ‘Klimaatverandering is massamoord,’ zei Lucas Winnips, lid van Extinction Rebellion, in een discussie met JA21-voorman Joost Eerdmans in talkshow Op1 op maandag 27 maart. De aanleiding van het debat was de actie van het weekend ervoor, toen klimaatactivisten Eindhoven Airport binnendrongen. Ook die actie valt volgens Winnips onder de noemer ‘vreedzaam protest’.

Extinction Rebellion kondigt keer op keer demonstraties aan die op voorhand worden verboden door lokale overheden, om vervolgens verontwaardigd te zijn dat deze verboden demonstraties worden opgebroken. Zich verschuilend achter ‘vreedzaam protest’, vindt de actiegroep het blijkbaar zelfs geoorloofd om een democratische raadsvergadering te onderbreken. Maar het doel heiligt niet de middelen. Het onderbreken van een raadsvergadering is volgens de wet verboden, en een ondermijning van de democratie.

 

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."