Extinction Rebellion passeert in Emmen rode lijn

08 november 2022Leestijd: 2 minuten
oor de gemeenteraad van Emmen te chanteren Zwarte Piet te verbannen, is Extinction Rebellion een grens gepasseerd. Foto: Persbureau Meter/HH/ANP

Door de gemeenteraad van Emmen te chanteren Zwarte Piet te verbannen, is de extremistische actiegroep Extinction Rebellion een grens gepasseerd. Van de democratie blijf je af, schrijft Arendo Joustra.

De lange rijen op Schiphol zijn, als bekend, mede een gevolg van gebrek aan beveiligers. En dat al die beveiligers nodig zijn, is weer een gevolg van vliegtuigkapingen door vooral Palestijnen en moslimterroristen.

Je weet als vliegtuigpassagier inmiddels niet beter, maar ooit stapten reizigers zonder veel soesa gewoon aan boord. Het gedoe op luchthavens is dus geen gevolg van een natuurverschijnsel, maar heeft een aanwijsbare, treurig stemmende oorzaak.

Extinction Rebellion is geen Pietje Bell

Vandaar de vraag: hoe zullen de musea reageren op de acties van Extinction Rebellion? Leden en supporters van deze extremistische actiegroep plakken zich vast aan kunstwerken en gooien vloeistoffen over ‘openbaar kunstbezit’, dat waardevol is, juist omdat het altijd openbaar en makkelijk toegankelijk was voor alle burgers.

En binnenkort? Staan er straks rijen voor de musea vanwege de strenge controles, of zijn ze zelfs tijdelijk dicht vanwege een gebrek aan beveiligers? En gaat straks een deel van het krappe ­museumbudget op aan beveiliging? Met dank aan Extinction Rebellion.

Actievoerders zijn dictators in dop

Afgelopen maandag ging deze club een rode lijn over: ondermijning van de democratie. Ze verstoorde een vergadering van de gemeenteraad in Emmen en – nu komt het – wilde de zaal pas verlaten als de gemeenteraad had besloten Zwarte Piet in de ban te doen. Blijkbaar mag een gekozen volksvertegenwoordiging niet in vrijheid beslissen. Extinction Rebellion bestaat zo bezien uit dictators in de dop.

Dit is Emmen. Dit is Drenthe. Dit is Nederland. Maar in feite verschilt deze actie niet van de bestorming van het Capitool in Washington D.C. op 6 januari 2021.

Je bezet geen democratische vergadering

Of je nu klimaatactivist bent of boze boer (of Trump-aanhanger): van de democratie blijf je af.

Wordt het niet tijd dat het liefdespaar Eva Rovers en David van Reybrouck, dat fungeert als politieke tak van deze extremisten, zich distantieert van Extinction Rebellion? Hun pleidooi om de democratie te  vernieuwen met burgerforums, staat haaks op het overnemen en intimideren van een reguliere vergadering van een gemeenteraad.