Premium Lock Minister Kuipers steekt kop in het zand over long covid

24 maart 2023Leestijd: 3 minuten
Minister Kuipers ziet niets in registratie van long covid-gevallen. Foto: ANP

Minister van Volksgezondheid Ernst Kuipers (D66) duwt long covid in de vergeethoek. Hij wil niet eens registreren hoeveel Nederlanders ermee kampen. Maar door het probleem te negeren, gaat het niet weg, schrijft Bram Hahn.

Het is van de ongrijpbaarste aspecten van de coronapandemie: long covid, ofwel langdurige klachten als gevolg van COVID-19. Al in het voorjaar van 2020 kwamen de eerste verhalen aan de oppervlakte van mensen die na een besmetting maar niet opknapten. Na maanden waren ze nog steeds ernstig vermoeid en hadden ze last van onder meer hoofdpijn, vergeetachtigheid en kortademigheid.

Het palet aan klachten is divers en veranderde in de afgelopen jaren, zodat het ontzettend lastig is om een sluitende definitie vast te stellen. Drie jaar later is er al veel onderzoek gedaan, maar zijn veel vragen nog altijd niet bevredigend beantwoord. Uit tal van onderzoeken blijkt dat tussen de 1 op de 8 à 12 mensen aangeeft langdurige klachten over te houden aan COVID-19. Maar of dat een oorzakelijk verband heeft met het virus, is heel moeilijk vast te stellen.

Diagnose long covid zegt nog niet zo veel over de echte oorzaak

Ook over de precieze oorzaken bestaan nog steeds veel onduidelijkheden. Soms lijkt long covid zich te manifesteren als aanhoudende luchtwegklachten met longschade. Ook zijn er onderzoeken die wijzen op de schade die het virus kan aanrichten op neurologisch gebied, of vooral in hart en bloedvaten. In veel andere gevallen is van fysieke schade niets te vinden en wordt eerder gedacht aan een psychosomatische verklaring.

Het is al vaker gebeurd: een medische aandoening staat in de aandacht, en alleen al daardoor krijgen veel mensen last ervan. Denk aan de maagzweer, of aan RSI. De enorme aandacht voor corona kan een deel van de gevallen verklaren.

Daarbij komt dat niet alleen corona aanhoudende klachten geeft. Het is bekend dat ook na een infectie met een virus of bacterie klachten lang kunnen aanhouden. Ook na, bijvoorbeeld, een longontsteking kan het herstel maanden vergen en gaan sommige klachten nooit meer volledig weg.

Zelfs bij een klein percentage gaat het om veel mensen

Maar omdat in Nederland bijna iedereen een keer besmet is geweest met corona, gaat het hier wel om enorme aantallen. Zelfs als het met het overgrote deel van de long-covidpatiënten over een tijdje toch blijkt mee te vallen, is de groep die jaren kampt met ernstig invaliderende klachten te groot om onder het tapijt te vegen.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog niet een account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw