Premium Lock Halsema, treed op tegen TikToktoeristen die Amsterdam verzieken

21 maart 2023Leestijd: 3 minuten
Toeristen maken een selfie bij de Oudezijds Voorburgwal in Amsterdam. Foto: Sabine Joosten/ Hollandse Hoogte

Wie mag zich waar en wanneer hinderlijk ophouden in de publieke ruimte. Die vraag geldt voor activisten, maar inmiddels ook voor de hordes Tiktoktoeristen in Amsterdam, schrijft Geerten Waling.

Baliekluivers. Een woord dat alleen juristen nog kennen, door een arrest van de Hoge Raad uit 1952. Aanleiding was de vraag of een ‘baliekluiver’ (een ‘nozem’, of in moderne taal: ‘hangjongere’) die in Emmen hinderlijk had lopen lummelen op een brug, terecht was gearresteerd en vervolgd.

De rechtenstudent weet dan dat het niet gaat over de betreffende lummel of brug, maar over de vraag of de rechter een algemene plaatselijke verordening mag toetsen aan een hogere regeling (in dit geval: het Wegenverkeersreglement). Kort antwoord: nee, niet als de doelen van beide regelingen verschillend zijn. Zo, examen gehaald.

Wie in een tunnelbak gaat zitten, kan rekenen op waterkanon

Wat ook voor niet-juristen interessant is: wie mag zich wanneer en waar ‘hinderlijk ophouden’ in de publieke ruimte? Wie het verkeer hindert, bijvoorbeeld door met vriendjes van Extinction Rebellion in een tunnelbak van een snelweg te gaan zitten ‘demonstreren’, kan rekenen op een nat pak door een waterkanon en vervolgens op een druipend ritje in de arrestantenbus.

De gemeente Amsterdam zou zo’n rigoureuze aanpak ook eens kunnen overwegen. En dan vooral tegen de laagwaardige toeristen die overlast geven op straat: de aloude, permanent dronken en doorgesnoven budget-Britten op vrijgezellenfeesten en de spacende Fransen die de auto of de FlixBus pakken voor een dagje blowen in een vage coffeeshop.

De Instagram-toerist is de nieuwe menselijke plaag

Daarnaast is er een nieuwe menselijke plaag die sinds een paar jaar de hoofdstad teistert: de Instagram-toerist. Dit zijn veelal jonge, vrouwelijke toeristen – dikwijls vergezeld van een verveeld vriendje, dat zijn schatje om de paar meter in de meest bevallige poses moet fotograferen in minutenlange fotosessies. Bijvoorbeeld bij dat ene ‘supercute’ steegje, dat ‘amazing’ grachtenpanorama of dat ‘adorable’ hondje achter het raam van dat doodnormale, o nee, ‘typically Dutch’ rijtjeshuis waar toevallig een tulpenvaasje in de vensterbank staat.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw