Premium Lock Wat doet Femke Halsema toch moeilijk over massatoerisme

12 juli 2022Leestijd: 3 minuten
Toeristen op De Wallen in Amsterdam. Foto: ANP/ Hollandse hoogte/ Jean-Pierre Jans

Amsterdam gaat kapot aan ‘overtoerisme’. Is dat probleem echt zo moeilijk oplosbaar als burgemeester Halsema ons wil doen geloven? Eén remedie is in de kneiterlinkse hoofdstad taboe, schrijft Roelof Bouwman.

Roelof Bouwman (1965) is historicus en journalist. Hij schrijft wekelijks over politiek, geschiedenis en media

Lezers van NRC  werden onlangs getrakteerd op een groot interview met de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema. Het belangrijkste gespreksthema werd op beeldende wijze geïntroduceerd:

‘Na twee stille coronajaren is het toerisme weer helemaal terug in Amsterdam. De rondvaartboten puilen uit, groepjes buitenlanders op huurfietsen slingeren door de straten. En het zijn de feesttoeristen die de toon zetten. Groepen jonge mannen en vrouwen die apestoned of straalbezopen door de binnenstad trekken. De hen parties en stag parties met konijnenoren en voorbindlullen, die joelen naar raamprostituees en de straat onder kotsen.’

Massatoerisme al jaren een van de grootste zorgen voor Halsema

Massatoerisme dus. Het is, zo zegt Halsema al sinds haar aantreden in 2018, een van haar grootste zorgen. Ze wil de stad weer ‘teruggeven aan de bewoners’. Maar hoe?

Massatoerisme, benadrukt de burgemeester in NRC, is een ‘ongelooflijk hardnekkig probleem’ en ‘makkelijke oplossingen liggen niet voor de hand’.

Femke Halsema wil buitenlanders weren in coffeeshops

Lees ook dit commentaar van René van Rijckevorsel: Halsema zet goede stap met boycot toerist in ‘coffeeshops’

Extra handhaving? Dat biedt slechts ‘beperkt soelaas’, want ‘met de 450 boa’s die we hier in de stad hebben, is er snel een grens in zicht’.

Stevige gesprekken voeren met ondernemers die tegen bodemtarieven pub crawls aanbieden, gekoppeld aan een bezoek aan een sekstheater? Dat is een optie, maar als ze niet vrijwillig meewerken, ‘moet je ingrijpen in de economische verhoudingen’. En dat, aldus Halsema, ‘is ingewikkeld, duurt lang en daar komen bestemmingsplannen en inspraak aan te pas’. Ook het uitkopen van ondernemers is lastig: ‘Dat geld heeft de stad nu niet.’

‘Erotisch centrum’ buiten de binnenstad? Liever niet

Nóg een plan: de bouw van een ‘erotisch centrum’ buiten de binnenstad, waarheen een flink deel van de prostitutie op de Wallen zou moeten verhuizen. ‘Het probleem is inderdaad dat zo’n erotisch centrum het not in my backyard-effect heel sterk aanwakkert,’ moet Halsema toegeven. ‘Bewoners denken: zoiets trekt misdaad en dealers aan.’

Lees ook dit commentaar van Arendo Joustra: Verhuis de Wallen naar het lege Westelijk HavengebiedWallen

Een coffeeshopverbod voor toeristen dan maar? De Amsterdamse veiligheidsdriehoek (Halsema, de politiechef en het lokale Openbaar Ministerie) is vóór, maar de gemeenteraad is in meerderheid tegen. En, zegt Halsema, ‘ik doe dit alleen met steun van de raad’.

Wat een slagveld. Zou het terugdringen van massatoerisme echt zo ingewikkeld zijn als Halsema ons voorspiegelt?

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw