Premium Lock Universiteit moet juist onveilig zijn

08 februari 2023Leestijd: 4 minuten
Een collegezaal van de Erasmus Universiteit. Foto: Olaf Kraak/ANP

Steeds vaker komen wetenschappers in de problemen omdat zij onwelgevallige ideeën koesteren. Daarmee zouden zij hun studenten een ‘onveilig’ gevoel geven, maar dat is nou juist de hele bedoeling van een universiteit, schrijft Geerten Waling.

Lees ook de vorige column van Geerten Waling: De UvA is een bolwerk van intolerantie

Onwenselijke ideeën zijn een grote bron van ongemak aan universiteiten. Dat blijkt wel uit het nog altijd voortdenderende conflict tussen de Universiteit van Amsterdam (UvA) en haar docent Laurens Buijs, over wie ik in de voorvorige EW schreef. Buijs heeft het bij zijn linkse collega’s en studenten verbruid met hun onwelgevallige gedachten, zoals zijn twijfel aan de ‘non-binaire’ gender­identiteit en zijn wantrouwen tegenover overheid en farmaceutische industrie omtrent de coronavaccins. Hij blijft luidkeels beweren nog altijd links te zijn, maar hij wordt in de beeldvorming niet geholpen door de openlijke steun aan de andere kant van het politieke gangpad, door partijen als de PVV en FVD en omroep Ongehoord Nederland. Steun die hij zelf ook opzoekt, overigens.

Studenten voltrekken vonnis: ‘onveilig’ betekent exit

Buijs beroept zich op de klokkenluidersregeling vanwege het aankaarten van vermeende misstanden bij de UvA. Zijn werkgever kan hem niet ontslaan voordat onderzoek is gedaan door een externe commissie. Die wordt geleid door Carel Stolker, die zich voorheen als rector magnificus van de Universiteit Leiden hard maakte voor een ruime denkvrijheid in de academie. Ook al vindt die commissie op aanwijzen van Buijs inderdaad misstanden aan de UvA, en die kans is zeer aanwezig, dan nog zal de universiteit hem niet als docent kunnen handhaven. Dat komt door de ziekelijke obsessie aan de UvA met ‘diversiteit en inclusie’.

EW liep in 2018 enige maanden mee met oud-rector magnificus Carel Stolker: De rector die de bliksem laat inslaan

Drie studenten van de UvA hebben in een petitie (451 ondertekeningen na een week) het vonnis al voltrokken: ‘Laurens Buijs is een gevaar voor de veiligheid van studenten en is niet geschikt om onderwijs te geven over gender en seksualiteit.’

Het woord ‘onveilig’ is het nekschot voor elke academische carrière, dus Buijs is zo goed als zeker exit.

‘Wappieprof’ op straat gezet in Groningen

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw