Pak cokesnuivers eindelijk eens aan

17 februari 2023Leestijd: 2 minuten
ILLUSTRATIEF - Een lijntje cocaine , een gebruiker is aan het snuiven. Foto: ANP / Hollandse Hoogte / Robin Utrecht

Nederland wordt bedolven onder drugsellende: corruptie in de haven, instroom van zwart geld in de legale economie en liquidaties, en vergeet niet de extreme kosten voor de inzet van politie en justitie. Zonder gebruikers geen handel. Hoog tijd dus om de gebruiker aan te pakken, schrijft Gerlof Leistra.

Voor de buitenstaander is het huidige drugsbeleid niet uit te leggen. Het bezit van cocaïne is strafbaar, maar gebruik van maximaal een halve gram niet. Welkom in Nederland, drugsland.

Het kan en moet anders. De Belgische regering wil de straf voor cokegebruikers verhogen tot een boete van maximaal duizend euro. Goed idee: alleen zo lukt het om de drugsmaffia effectief te bestrijden.

Lees ook deze reportage van Gerlof Leistra terug: Zo wil minister Yesilgöz vuist maken tegen drugsmaffia

Drugsimport samen aanpakken

Voor de smokkelaars zijn de havens van Antwerpen en Rotterdam één werkgebied. Minister Dilan Yesilgöz (VVD) van Justitie en Veiligheid heeft daarom afgesproken met haar Belgische collega om de drugsimport samen aan te pakken. De grote rederijen zijn bereid gevonden mee te werken om de controle op de drugsinvoer via containers te verbeteren. Ook zal het personeel in de havens beter gescreend worden.

Toch is meer nodig, wil deze strategie succes hebben. Zonder gebruikers geen handel. De Opiumwet moet niet alleen bezit van drugs strafbaar stellen, maar ook gebruik. Het snuiven van een lijntje coke hoort niet normaal te zijn. Met een forse boete en bij herhaling een strafblad, bedenken gebruikers zich wel twee keer.

Naar een drugsvrije samenleving

Natuurlijk is het een illusie dat het probleem wordt opgelost door de cokegebruikers aan te pakken. Maar het is een goede eerste stap om de samenleving drugsvrij te maken.