Duitse Bundeswehr slokt alle drie brigades op: Kamer buitenspel

08 februari 2023Leestijd: 2 minuten
Duitse Leopard 2 tanks met Nederlandse bemanning in de omgeving van de Luneburger Heide. Foto: Evert-Jan Daniels/ANP

De fusie met het Duitse leger is niet altijd democratisch te verdedigen. Als alle drie landmachtbrigades zich laten opslokken door de Duitse Bundeswehr, zet de Tweede Kamer zich min of meer buitenspel, betoogt Eric Vrijsen.

Na jarenlange bezuinigingen telt de Koninklijke Landmacht nog drie brigades. De 43 Gemechaniseerde Brigade (Havelte) is al onderdeel van de 1st. Panzer Division van de Duitse Bundeswehr. De 11 Luchtmobiele Brigade (Arnhem en Assen) hoort al bij de Duitse Division Schnelle Kräfte. Zonder dat de Tweede Kamer er veel woorden aan vuil maakt, wordt nu ook de 13 Lichte Brigade (Oirschot) bij de Duitse landmacht gevoegd.

Alleen het Korps Commandotroepen (Roosendaal) blijft ‘eigenstandig’, om maar eens een germanisme te gebruiken.

Rationeel en nuttig

Bedrijfskundig is dit een rationele zaak. Om het territoir te verdedigen tegen de Russen, moet het leger in een groter verband opereren. Ook is het nuttig dat de 43 Brigade met een soort leaseconstructie 18 Duitse Leopard-2 tanks kan blijven gebruiken.

In de toekomst zullen er ook niet-NAVO-operaties zijn. Stel dat Venezuela opnieuw dreigende taal uitslaat naar de Antillen? Stel dat Den Haag wil deelnemen aan een Amerikaanse antiterrorisme-missie in het Midden-Oosten? In zulke gevallen besluit de Tweede Kamer via de zogenoemde Artikel 1oo-procedure.

Bondsdag speelt eerste viool

Lees ook dit commentaar van Robbert de Witt: De oorlog in Oekraïne degradeert EU-leiderschap tot holle frase

Als militaire eenheden opgaan in Duitse divisies, kan de Kamer niet zelf beslissen over de aanschaf van wapensystemen en de deelname aan militaire missies buiten het NAVO-gebied. Dan speelt de Duitse Bondsdag de eerste viool. In Irak deden de Duitsers niet mee en in Afghanistan maakten ze bizarre voorbehouden.

Als trouwe bondgenoot van de Verenigde Staten moet Nederland daarbij stilstaan, voordat de landmacht volledig opgaat in Duitse divisies.