Premium Lock 20 miljoen? Is dat nog te doen? Waarom Nederland toe is aan een streefgetal voor het inwonertal

23 januari 2023Leestijd: 5 minuten
Het aanmeldcentrum in Ter Apel. Foto: ProNews/HH/ANP

Kan een planbureau eens uitrekenen hoeveel mensen maximaal in Nederland kunnen wonen, werken en een boswandeling maken? Debat over bevolkingsgroei is wel toe aan een streefgetal, vindt Gertjan van Schoonhoven.

Zelfs De Club Van Tien Miljoen kan de aantallen niet meer bijbenen. Op haar website meldt de stichting dat het aantal inwoners van Nederland ‘momenteel bijna 17 miljoen is’, en dat dit aantal ‘nog steeds groeit’. Dat laatste is absoluut waar. En juist daardoor is de website van De Club (opgericht in 1994, toen Nederland ruim 15 miljoen mensen telde) allang door de werkelijkheid ingehaald.

Afgelopen vrijdag 20 januari stond de Bevolkingsteller van het Centraal Bureau voor de Statistiek op 17.823.247 Nederlanders. Formeel is dat een schatting. Maar het aantal daadwerkelijk geregistreerde Nederlanders zal daar niet ver onder liggen. In november waren dat er al meer dan 17,8 miljoen. Nederland is hard op weg naar de 18 miljoen inwoners, een mijlpaal die naar verwachting begin 2024 wordt bereikt.

Wat wil je met dat surplus van 7,8 miljoen Nederlanders doen?

Nederland is dus al veel voller dan zelfs De Club die Nederland veel te vol vindt, in de gaten heeft. Dat kan betekenen dat De Club het moede hoofd in de schoot heeft gelegd, ontmoedigd door de groeicijfers. 18 miljoen Nederlanders – en dan pleiten voor 10 miljoen! Goed, tussen droom en daad… et cetera. Maar enige rea­liteitszin mag je toch wel verwachten, ook van zo’n lobbyclub. En dan is een streven naar 10 miljoen Nederlanders – het aantal van 1950 – volstrekt irreëel.

Wat wil je met dat surplus van 7,8 miljoen Nederlanders doen? Zeker als je je doel met wettige middelen wilt bereiken, zoals De Club wil? Al die mensen verbannen naar het ontdooiende permafrost van Siberië mag niet. Nee, de Club Van Tien Miljoen is meedogenloos ingehaald door de tijd, net als elke Videotheek 2000 op 1 januari 2001. Haar doel raakt steeds verder uit zicht.

Ergens is dat jammer. Want wat je ook vindt van het streven en van het getal: De Club had – heeft – in elk geval het lef om na te denken over de vraag wat een acceptabel aantal mensen is dat maximaal in dit land kan wonen. En niet alleen in Nederland, op de hele aarde. Dat zijn er 4 miljard, aldus De Club. Meer kan de aarde er niet hebben als zij al haar bewoners ‘een kwaliteit van leven op het niveau van de Europese Unie’ wil bieden. Dat is nog eens duidelijke taal. Zelfs als je weet dat de aarde sinds half november waarschijnlijk al 8 miljard inwoners telt.

Aantallen lopen zo snel op, dat iedereen de neiging heeft om zich er maar bij neer te leggen

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw