Premium Lock Mark Rutte maakt Nederland doelwit voor Russische raketten

21 januari 2023Leestijd: 4 minuten
Rutte op bezoek bij Biden in het Witte Huis. Foto: ANP

Columnist Zihni Özdil is verbaasd over hoe Rutte deze week een crimineel met atoomwapens tartte tijdens zijn bezoek aan Biden. ‘Rutte had net zo goed kunnen zeggen: ‘Hé Poetin, schiet maar op Nederland!’

‘Experts van de RAND Corporation ontwikkelden vier scenario’s voor een mogelijke verergering van het conflict tussen Rusland en de NAVO. In scenario D zal Rusland onmiddellijk raketaanvallen lanceren op zes belangrijke lucht- en zeehavens van de alliantie, waaronder de Ramstein-basis en de haven van Rotterdam’.

Zihni Özdil (1981) is historicus. Hij schrijft elke zaterdag een column voor ewmagazine.nl.

U leest het goed. Hoewel het gaat om een hypothetisch scenario, is de gedachtegang niet onrealistisch. Dat Rotterdam en Nederland doelwitten zijn bij een eventuele escalatie, wordt bijvoorbeeld ook volop besproken in de Russische media.

In de rest van de wereld weet iedereen dat Nederland op de radar van Rusland staat. Omdat wij een aanvoerhaven voor wapens zijn. Maar ook, indien de boel escaleert tot een nucleaire oorlog, omdat we bij Volkel Amerikaanse atoomwapens hebben staan.

Maar in Nederland hoort en leest u bijna niks over deze niet onbelangrijke Nederlandse aangelegenheid. Want het publieke ‘debat’ in Nederland over de criminele oorlog van Poetin tegen Oekraïne is onvoorstelbaar benepen.

Macron en Scholz stribbelen tegen

Als je oproept tot vrede, ben je in Nederland al meteen een ‘Poetin-apologeet’. Laat staan als je erop wijst dat wij in de directe vuurlinie zitten bij een mogelijke escalatie.

In landen om ons heen waar wel een gezond open debat is, weet men beter. Kijk bijvoorbeeld naar Frankrijk en Duitsland. Macron en Scholz stribbelen tegen het zenden van nog meer zware wapens naar Oekraïne. Zijn ze daarmee aanhangers van Poetin? Of weten ze dondersgoed wat er gaat gebeuren als je een nucleaire grootmacht blijft tarten?

Wat wij allemaal vinden is volstrekt irrelevant

Laten we naar de feiten kijken. Poetin is al een tijdje zwaar aan het escaleren. Hij vernietigt de infrastructuur van Oekraïne en schuwt burgerdoelen niet meer. En hij is aan het mobiliseren. Naar verluidt probeert hij binnenkort met misschien wel 500.000 extra soldaten het land te overrompelen.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw