Premium Lock Hopelijk nemen activisten wel van Greta Thunberg aan dat kernenergie nodig is

14 januari 2023Leestijd: 4 minuten
De Zweedse klimaatactivist Greta Thunberg (rechts) in Lützerath. Foto: Ina Fassbender/AFP

Het is eigenlijk gênant dat een kind jaren de vaandeldrager van de strijd tegen de klimaatcrisis was, schrijft Zihni Özdil. Maar ook dat kind is volwassen geworden en snapt dat we niet meer om kernenergie heen kunnen.

In 2019 riep weekblad Time – zeg maar de Amerikaanse variant van EW – de toen zestienjarige Zweedse klimaatactivist Greta Thunberg uit tot Persoon van het Jaar.

Zihni Özdil (1981) is historicus. Hij schrijft elke zaterdag een column voor ewmagazine.nl.

Door de broeikasgassen die de mensheid uitstoot, warmt de aarde in rap tempo op. De gevolgen zullen catastrofaal zijn. Tenzij de mensheid heel snel gaat decarboniseren. Dat wil zeggen dat we omschakelen van fossiele energie naar energiebronnen die geen broeikasgassen uitstoten. Door serieus te investeren in innovatie en onderzoek bijvoorbeeld. Door de fossiele industrie aan banden te leggen. Door een prioriteit te maken van uitgebreide openbaar-vervoernetwerken. Door publiek geld te gebruiken om alle woningen goed te isoleren.

Dit is geen mening. Dit is geen politiek standpunt. Dit zijn de nuchtere feiten. Die al minstens vijftig jaar bekend zijn.

ExxonMobil investeerde miljoenen in desinformatiecampagnes

Gelukkig hebben we een economische elite. Zoals die van de fossiele industrie, de grootste oorzaak van dit existentiële probleem. Ook uit eigen onderzoek weten de bestuursvoorzitters van oliebedrijven al sinds de jaren zestig dat de door mensen veroorzaakte klimaatverandering catastrofaal zal aflopen.

De bazen van ExxonMobil gingen met deze kennis aan de slag. Ze investeerden miljoenen in desinformatiecampagnes. De bazen van Shell ook.

Het ontkennen van de door menselijk handelen veroorzaakte klimaatverandering werd zo onderdeel van het ‘publieke debat’. En de massamedia deden gretig mee.

Alsof je de ideeën van het handjevol mensen dat claimt dat de aarde plat is (ja, die bestaan) even legitiem maakt als de consensus dat de aarde niet plat is. Alsof je die paar historici die de Holocaust ontkennen (ja, die bestaan) opvoert als legitieme deelnemers aan het historiografische debat.

Krankzinnig.

Fossiele industrie krijgt al decennia subsidie

Gelukkig hebben we een politieke elite. Die heeft de macht om dit gestoorde gedrag van bestuursvoorzitters een halt toe te roepen. Door bijvoorbeeld keihard te reguleren.

Kernenergie

Lees ook deze column van wetenschapsjournalist Simon Rozendaal: Van anti- naar pro-kernenergie: groenen bekeren zich plots massaal

Maar die politieke elite deed het tegenovergestelde. De fossiele industrie plukt al decennia de vruchten van subsidies, belastingontwijking en deregulering. De industrie krijgt zelfs ruimte om nepwetenschap te bestellen aan onze universiteiten voor hun desinformatiecampagne, zoals blijkt uit de inmiddels verbroken samenwerking tussen Shell en een van de grootste faculteiten van de Erasmus Universiteit. Daarmee verkreeg Shell onder meer formeel het recht om het curriculum en de profielen van bachelor- en masterstudenten te ‘beïnvloeden’.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw