Simon Rozendaal Premium Corner

Van anti- naar pro-kernenergie: groenen bekeren zich plots massaal

17 november 2022Leestijd: 4 minuten

De laatste tijd bekeren allerlei groenen zich tot kernenergie. Sommigen voelen de behoefte dit aan ‘geloofsgenoten’ uit te leggen. Jongeren verdedigen het atoom met hetzelfde elan waarmee ze het eerst attaqueerden. Menigeen laat zich fotograferen in een innige omhelzing met een vat kernafval en een jeugdige Amerikaanse bekeerling observeert verbaasd dat wij in Nederland ons kernafval in een museum zetten, schrijft Simon Rozendaal.

Opeens zijn jan en alleman, of zoals onze zuiderburen zeggen: ‘God en klein Peerke’, voor kernenergie. Velen ervaren dit als een bekering die uitleg aan de groene geloofsgemeenschap behoeft.

Energiedeskundige Martien Visser, die zijn loopbaan in windmolens begon, schreef op Energiepodium: ‘Lange tijd heb ik geredeneerd dat Nederland desgewenst zonder kernenergie zou kunnen. We hebben immers de Noordzee. Ik ben daar sterk aan gaan twijfelen.’ Op die website biechtte Rik Harmsen, woordvoerder van windmolenclub NWEA: ‘Ik was anti-kernenergie maar ben van mening veranderd. Zo, dat is er uit.’

Journalist Marco Visscher prees zijn boek Waarom we niet bang hoeven te zijn voor kernenergie in de krant aan: ‘Langzaam verdween mijn instinctieve afkeer van kernenergie.’ De Amerikaanse milieuactivist Michael Shellenberger die al zo’n vijftien jaar geleden tot inkeer kwam, reist sindsdien de wereld rond met de lezing ‘Why I changed my mind about nuclear power’.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Zelfs oud-politicus Diederik Samson is om

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.