Hogere kiesdrempel vermindert toegang tot macht

10 januari 2023Leestijd: 2 minuten
Caroline van der Plas (BBB) in gesprek met Pieter Omtzigt (Groep Omtzigt). Foto: Bart Maat/ANP

Voor kleine groepen toegankelijk parlement past juist in democratie. Diversiteit, vandaag de dag een nobel streven, is door die toegankelijkheid zo goed als gegarandeerd, schrijft Carla Joosten.

Meer dan 40.000 handtekeningen telt een petitie die pleit voor verhoging van de kiesdrempel. De initiatiefnemers vinden dat de versplinterde Tweede Kamer, met twintig fracties, niet in staat is het kabinet te controleren. Dat schaadt in hun ogen de democratie en draagt bij aan het wantrouwen in de politiek. Hun doel is een drempel van drie zetels.

Het huidige parlementaire stelsel is misschien niet perfect, maar heeft een groot voordeel. Het biedt met zijn lage kiesdrempel kans aan kleine groepen om een zetel te behalen. Elke stem telt. Dat is in een land van minderheden erg waardevol.

Er zijn amper nog grote partijen, maar coalitievorming is niet onmogelijk

Het nadeel is intussen dat er amper nog grote partijen zijn waardoor coalitievorming lastig is, maar blijkbaar niet onmogelijk. En het is waar dat in de huidige politiek oneliners domineren en niet noest wetgevingswerk. Kleine fracties kunnen het werk niet altijd aan. Zelfs de ijverige SGP klaagde toen het ging om de pensioenwet. Tegelijk lijkt eenling Pieter Omtzigt alles aan te kunnen.

Lees ook deze column van Gerry van der List: Verhoging van de kiesdrempel schaadt de democratie

Het is altijd goed om na te denken over verbetering van het parlementaire stelsel. Maar verhoging van de kiesdrempel roept een nieuw probleem op. Wat te doen met parlementariërs die zich na verkiezingen afsplitsen van hun partij? In de Kamer zitten er drie: een met drie zetels en twee eenlingen. Gekozenen die niet kunnen worden weggestuurd.

Veelkleurigheid hoort bij Nederland, en ‘diversiteit’ is erg in tegenwoordig. Daaraan voldoet het parlement ruimschoots.