Gerry van der List Premium Corner

Verhoging van de kiesdrempel schaadt de democratie

29 november 2022Leestijd: 4 minuten

Politieke versplintering maakt krachtig besturen lastiger. Vandaar het steeds terugkerende voorstel om kleine fracties uit de Tweede Kamer te verbannen. Maar een hogere kiesdrempel maakt een parlement minder representatief, schrijft Gerry van der List.

Lees deze column van Gerry van der List (2019): Paul Cliteur kan beter opstappen als hoogleraar

Twee jaar geleden schreef ik op deze plek over de academische verloedering van Paul Cliteur. De aan de Universiteit Leiden verbonden rechtsfilosoof raakte op een intellectueel fataal moment verstrikt in de netten van Thierry Baudet, waarna hij zich manifesteerde als kritiekloze propagandist van diens Forum voor Democratie.

Na zijn pensioen ging het overigens alleen maar van kwaad tot erger. Tegenwoordig zit de emeritus hoogleraar de hele dag via sociale media, met de bekende Forum-terminologie, af te geven op de ‘deugneuzen’ van de ‘MSM’ en het ‘partijkartel’ die de grootheid weigeren in te zien van stoere kerels als Arnold Karskens, Gideon van Meijeren en Vladimir Poetin.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Politiek actieve politicologen hebben twee petten op

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.