Constanteyn Roelofs Premium Corner

De leegte van de progressieve leer

03 januari 2023Leestijd: 3 minuten

In de vaderlandse kranten werd voormalig paus Benedictus XVI afgeschilderd als een oude man die niet mee kon met zijn tijd. In diezelfde kranten kreeg de oudejaarsconference van Claudia de Breij jubelende recensies. Constanteyn Roelofs probeerde ernaar te kijken, maar als je niet in de progressieve kerk zit, is het gewoon niet leuk.

Door omstandigheden bevond ik mij op oudjaarsdag in de kerkbankjes van de Krijtberg. De oudejaarsmis in het Amsterdamse bolwerk van de jezuïeten stond in het teken van het overlijden van papa emeritus Joseph Ratzinger. De superlatieven schoten tekort om Ratzinger te omschrijven. Hij was, volgens de celebrant, de ‘Mozart van de theologie’ die in heldere en toegankelijke taal een oeuvre had opgebouwd dat qua omvang en theologische diepgang zich moeiteloos kon meten met de grote kerkvaders. Een polyglot bovendien die in de klassieke talen thuis was, maar ook moeiteloos in alle grote talen van de kerk met zijn studenten converseerde en die op iedereen die bij hem had gestudeerd een onuitwisbare indruk had achtergelaten als een docent van ongeëvenaarde klasse.

Wekelijks verkent historicus Constanteyn Roelofs (1989) op ewmagazine.nl de tragikomische tegenstrijdigheden in economie en maatschappij.

Dat is niet de Ratzinger die we kennen uit de vaderlandse couranten: daar lezen we vooral over een beetje oude man die niet mee kon met zijn tijd en die niet adequaat genoeg optrad tegen de misbruikschandalen – uit een raar soort kathofobie en een algemene desinteresse moeten we het daar dan weer mee doen.

Als je niet in de progressieve kerk zit, dan is De Breij niet leuk

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.