Steun aan Oekraïne is in het belang van Nederland

24 december 2022Leestijd: 2 minuten
Rutte en Zelensky ontmoetten elkaar in juli in Kiev. Foto: Ukrainian Presidency via ABACAPRESS.COM

Het is niet moeilijk om in te zien dat Nederland en andere westerse landen Oekraïne moeten steunen in zijn strijd tegen Poetin-Rusland. Al was het maar om puur eigenbelang, stelt Arendo Joustra.

Er zijn nog steeds Nederlanders en zelfs politieke partijen die een beetje meewarig doen over de moedige en noodzakelijke strijd van de Oekraïners tegen Poetin-Rusland. En over de steun van westerse landen, die wapens, inlichtingen en geld doneren.

Lees ook deze column van Gerry van der List: Oekraïne mag echt niet klagen over onze steun

Ze vinden dat Oekraïne en het Westen de inval van Rusland over zichzelf hebben afgeroepen door hun onderlinge vrijage. Alsof soevereine landen en hun inwoners niet zelf mogen bepalen welke kant ze kiezen. Alsof wat-dan-ook een brute moordpartij in een buurland kan rechtvaardigen.

Als Poetin doorgaat met landjepik, raakt Nederland in oorlog

Of ze vinden dat de westerse steun aan Oekraïne maar vervelende gevolgen heeft, zoals hogere energieprijzen. En dat alleen daarom de sancties tegen Poetin-Rusland en de steun aan Oekraïne moeten stoppen.

Deze dwaallichten volgen, is niet in het belang van Nederland. Want als de Russische president de smaak van landjepik te pakken krijgt, zoals een wolf die van schapenbloed, zal hij zijn oog vervolgens laten vallen op de Baltische staten met hun – van groot belang voor Rusland – ijsvrije havens.

Valt hij deze drie landjes binnen, alle lid van de NAVO, dan is de NAVO en dus Nederland direct in oorlog met Rusland. Dan worden Nederlandse jongelui een oorlog ingestuurd. En zal de economie nog erger te lijden hebben.

Het is een beetje zoals de Oekraïners direct al in februari zeiden. Dit is een derde wereldoorlog. In die zin dat één land – Poetin-Rusland – tegen de hele wereld vecht. En één land – Oekraïne – voor de hele wereld vecht.