René van Rijckevorsel Premium Corner

Nederlands ‘nee’ in Brussel smaakt naar meer

09 december 2022Leestijd: 3 minuten

De afgelopen weken toonden een ontwikkeling die erop wijst dat Nederland weer een beetje hard ball durft te spelen in Brussel. Goed zo, vindt René van Rijckevorsel.

Het vierde kabinet-Rutte, waarin D66 een buitensporig grote invloed uitoefent, is een uitgesproken pro-EU-kabinet. Nederland wil volgens het Coalitieakkoord behoren tot de ‘kopgroepen op de gebieden klimaat, migratie, veiligheid, handel en het tegengaan van belastingontwijking’. Het zal braaf EU-richtlijnen uitvoeren.

Lees ook dit essay van René van Rijckevorsel: Wat als Nederland Brussel negeert?

Dus als ‘Brussel’ iets vindt of wil, springt Den Haag in de houding. En durft Nederland een beetje te sputteren, dan is dat heel zachtjes. Dieptepunt was het geheime reisje dat vier (!) Nederlandse ministers in de vroege zomer van dit jaar naar Brussel maakten om te bedelen om versoepeling van de stikstofregels. De vier dropen beteuterd af, na het bezoek aan de Europees Commissaris voor Milieu, de 32-jarige Litouwer Virginijus Sinkevičius. Die gaf geen sjoege.

Wat werkt, is ‘nee’ zeggen of dreigen een ander dossier te blokkeren

Bedelen in Brussel helpt niet. Wat wel werkt, is gewoon ‘nee’ zeggen of dreigen een ander dossier te blokkeren. Sorry jongens, maar die stikstofregels van jullie zijn op zo korte termijn onuitvoerbaar. We gaan ermee aan de slag, maar we bepalen zelf wel hoe. En als jullie niet akkoord zijn, blokkeren we met ons vetorecht een dossier dat met algemene stemmen moet worden aangenomen.

Lees ook deze aflevering van de wekelijkse rubriek ‘In Brussel’: Bulgarije toelaten tot Schengenzone?

Hongarije speelt dat spel al jaren – tot irritatie van velen in Brussel. Maar premier Viktor Orbán komt er keer op keer mee weg. Nu dreigt hij niet akkoord te gaan met een steunpakket van 18 miljard euro in 2023 voor Oekraïne (zijn buurland nota bene) en een minimumbelasting voor bedrijven. Want de Europese Commissie dreigt met het inhouden van miljardensteun aan Boedapest omdat Hongarije nog altijd niet voldoet aan de rechtsstaatregels. Nu is journalistiek geen gokbedrijf, maar wedden dat Orbán straks gewoon zijn centen krijgt?

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.