stikstof Premium Corner

Wat als Nederland Brussel negeert?

16 november 2022Leestijd: 4 minuten

Braafste jongetje van de Europese klas Nederland laat zich door de EU te makkelijk naar de slachtbank leiden. Andere EU-landen pakken het slimmer aan.

In zijn nieuwe roman Het Lied van Europa schetst Leon de Winter een weinig opbeurend beeld van het jaar 2047. Niets mag meer in de surveillance-unie die Europa dan is. Toch zijn er in de compleet doorgeslagen Europese Unie (EU) nog wel verschillen van aanpak. En welk land is het strengste? Juist.

Leon de Winter: ‘Nederland liep wereldwijd voorop met het doorbelasten van individuele CO2-uitstoot. De CO2-opslag op vlees was zo hoog dat je niet vaker dan één keer per week vlees kon eten als je ook nog wilde reizen of iets anders wilde ondernemen dat volgens de regels CO2 veroorzaakte.’

Luister ook de nieuwste EU-podcast BruXL met René van Rijckevorsel (tekst gaat hieronder verder):

De romancier overdrijft niet. Al decennia is Nederland in de EU het braafste jongetje van de klas. En heeft Nederland eens een premier die het aandurft om ‘nee, nee, nee’ te zeggen (Mark Rutte in 2020 over een onvoorwaardelijk coronaherstelfonds) dan schamen veel Nederlanders, niet alleen in Brussel, zich de ogen uit de kop. ‘We maken ons te schande.’

Nee, de houding is altijd weer: Nederland moet laten zien dat het meer deugt dan andere lidstaten! Europa wil vooroplopen in de wereld, en Nederland in Europa. Heeft Brussel net besloten dat in 2035 geen nieuwe auto’s met verbrandingsmotor mogen worden verkocht, Rutte IV wil dat uiterlijk 2030 alle nieuwe auto’s emissieloos zijn. De CO2-uitstoot niet omlaag met 55 procent, zoals eurocommissaris Frans Timmermans wenst, nee 60 procent is het doel.

We moeten terug naar Brussel, heronderhandelen

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.