Premium Lock Helaas nog eens: veel vraagtekens bij de voorgenomen slavernij-excuses

11 december 2022Leestijd: 5 minuten
Slavernijmonument in Rotterdam. Foto: Remko de Waal/ANP

De slavernij is één van de meest zwarte bladzijden uit de geschiedenis. Maar moet je misdrijven uit het verleden beoordelen naar de huidige normen? En moeten excuses vergezeld gaan van geld? Kun je als regering niet beter je energie richten op de mensonterende lijfeigenschap waaronder in 2022 nog miljoenen mensen lijden, vraagt Philip van Tijn zich af.

Philip van Tijn is bestuurder, toezichthouder en adviseur. Hij schrijft wekelijks een blog over de actualiteit.

De rol en functie van een columnist is allerminst benijdenswaard. Vaker dan soms moet hij (M/V) over een onderwerp schrijven omdat het wordt verwacht. Terwijl er zovele andere thema’s zijn die wachten op commentaar, filering, bespotting. Maar dan moet je nog wéken horen: ‘Waarom heb je niet je commentaar gegeven op die …’

Neem nu het gedoe rond de excuses voor de slavernij. Ik bagatelliseer natuurlijk niet de slavernij zelf, één van de zwarte bladzijden uit de menselijke geschiedenis, uit de menselijke (on)beschaving. Daar bestaat geen twijfel over, maar vervolgens komen de vragen. Moet je daden en misdrijven uit een (ver) verleden beoordelen naar de normen van toen of naar die van nu? Weliswaar bestaan in sommige religies de erfzonde en verdoemenis tot in het zoveelste geslacht, maar kunnen, nee, moéten alle mensen die daarin niet geloven, zich schuldig achten aan wat hun voorouders hebben misdreven? En waar het eigenlijk gaat om een nogal klein deel van die voorouders: is er sprake van collectieve schuld die ook de nazaten van de Drentse keuterboer treft? En zelfs als er sprake is van collectieve schuld uit het verleden naar de normen van 2022, zijn excuses daarvoor op hun plaats? En als dat al zo is, moeten deze excuses dan vergezeld gaan van geld, met welk doel en onder welke benaming ook?

Lees de blog van Philip van Tijn van 6 november: Aangewreven schuldgevoel over slavernij afgekocht met woorden en euro’s

Kijk eerst eens naar recenter tekortschieten door de regering

Het is een samenklontering van vragen en tevens een mijnenveld. En daarbij blijft het niet. Want als je excuses aanbiedt voor wat de voorzaten is aangedaan van de huidige zevende generatie nazaten, zou je dan niet beter (als regering bijvoorbeeld) je energie kunnen richten op de mensonterende slavernij en lijfeigenschap waaronder in 2022 in grote delen van de wereld naar schatting honderd miljoen mensen lijden!? Of moeten we daarop wachten tot het Catshuisoverleg in het jaar 2182?

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw