Geerten Waling Premium Corner

VVD moet afrekenen met grenzeloos asielbeleid kabinet

16 november 2022Leestijd: 4 minuten

Premier Rutte oogt daadkrachtig, met zijn voornemen om na 12 jaar écht iets te gaan doen aan de asielinstroom. Maar immigratie moet veel breder worden aangepakt, en ook (r)emigratie moet worden overwogen. Een goed thema voor het VVD-congres, schrijft Geerten Waling.

Je moet het Mark Rutte nageven. Voor een premier die al twaalf jaar leiding geeft aan vier opeenvolgende kabinetten die nauwelijks iets hebben gedaan aan de hausse van immigranten, kwam hij vorige week toch weer bijzonder monter en daadkrachtig over. Na een theatraal lange fractievergadering van de VVD in de Tweede Kamer, waarvoor hij speciaal vanuit Egypte alweer was teruggevlogen na één dagje klimaattop, was dat wat de mokkende VVD-fractie over de streep trok: Rutte kreeg zijn ‘dwangwet’ (de spindoctors zeggen liever: ‘spreidingswet’) voor de gedwongen huisvesting van asielzoekers bij gemeenten – in ruil voor de belofte dat hij nu toch echt werk zou gaan maken van de instroom.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Dat is wat de achterban van de VVD wil, en ook VVD-minister Dilan Yeşilgöz (Justitie en Veiligheid) liet vorige week in het radioprogramma van Sven Kockelmann weten dat zij vindt ‘dat we echt duidelijke maatregelen moeten treffen op zowel het beperken van de instroom als op het bevorderen van de doorstroom en uitstroom’.

Lees ook deze opiniestuk van Gertjan van Schoonhoven: Goed dat juist minister van huizen bouwen zijn mond opentrekt over bevolkingsgroei

Wat de VVD wil, wil ook coalitiegenoot CDA. Zeker minister Hugo de Jonge, die vecht tegen de bierkaai van de volkshuisvesting. Er is binnen een paar jaar een miljoen woningen nodig, terwijl dalende huizenprijzen investeerders afschrikken en vastgoedprojecten vastlopen op stikstofrestricties, stokkende aanvoer van materialen en vooral het gebrek aan kundige arbeidskrachten. Die laatsten zouden uit het buitenland moeten komen, ware het niet dat er voor al die arbeidsmigranten geen huizen zijn – en die kunnen ook niet op korte termijn worden gebouwd, omdat… Enzovoort. Een deprimerende patstelling.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.