Premium Lock Goed dat juist minister van huizen bouwen zijn mond opentrekt over bevolkingsgroei

02 oktober 2022Leestijd: 3 minuten
Minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening Hugo de Jonge (CDA). Foto: Lex van Lieshout/ANP

Het is makkelijk om cynisch te doen over de uitspraken van minister Hugo de Jonge over de bevolkingsgroei. Toch is het belangrijk dat juist de minister van huizenbouw zich over dat onderwerp uitlaat, schrijft Gertjan van Schoonhoven.

Elke regeringscoalitie heeft zo haar onderwerpen waarmee ze totaal geen haast maakt. In het vorige, derde kabinet-Rutte was dat de kwestie voltooid leven, in het huidige de bevolkingsgroei. Dit met de kanttekening dat dat thema ook in het vorige kabinet al niet echt boven aan het lijstje met prioriteiten stond. Maar Rutte-IV maakt het wel heel bont.

Het is alweer vier jaar geleden dat bijna de voltallige Tweede Kamer vroeg om ‘scenario’s en beleidsopties’ voor de aanhoudend hoge bevolkingsgroei. Gaat de immigratie op de huidige voet voort, dan zal Nederland rond 2050 twintig miljoen inwoners tellen, mogelijk nog veel meer. Toch gooide het vierde kabinet-Rutte er dit jaar nog maar weer eens een staatscommissie tegenaan. Als die rapporteert, is het naar verwachting eind 2023 – meer dan vijf jaar verder en qua aantal inwoners per saldo een stad als Rotterdam erbij. Was de Nederlandse regering een loodgieter, dan was hij allang ontslagen.

Terecht zegt De Jonge dat de bevolkingsgroei spankracht Nederland ‘overvraagt’

In een interview in het Nederlands Dagblad zei minister Hugo de Jonge van Volkshuisvesting over deze bevolkingsgroei afgelopen week tal van behartenswaardige dingen. Dat er niet tegenop te bouwen is, om te beginnen. Nou ja, dat zei hij niet letterlijk. Maar hij bedoelde het wel. De huidige bevolkingsgroei, zei De Jonge, ‘overvraagt’ de spankracht van de samenleving en  is ‘in potentie disruptief’, ontwrichtend.

Ook hekelde hij de gekte dat Nederland bezig is met stikstofdoelen en natuur-doelen voor de lange termijn, zónder te willen kijken naar de bevolkingsgroei voor de lange termijn. De enige verklaring daarvoor is politieke schijterigheid. De middenpartijen, zei De Jonge, mijden het onderwerp als de pest. ‘We zijn het op een gegeven moment een rechts thema gaan vinden. Dat is het niet.’

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw