Simon Rozendaal Premium Corner

Niet politici vertragen energietransitie, maar de onwillige natuurwetten

28 oktober 2022Leestijd: 4 minuten

Ze worden steeds radicaler en maffer, die klimaatactivisten. Eerst dronken ze nog (zogenaamd) aardolie, toen gingen ze kruispunten bezetten en de jongste generatie vindt ook dat niet radicaal genoeg. Het zou misschien nog zin hebben als politici zich niet bewust waren van het klimaatprobleem maar dat is niet zo. De reden dat de energietransitie zo stroperig verloopt, is niet dat politici het laten afweten maar dat de natuurwetten niet meewerken, schrijft Simon Rozendaal.

Nog niet zo lang geleden was er een radicale klimaatactiegroep, Fossil Free Culture. De leden daarvan protesteerden in 2017 bij het Van Gogh Museum en dronken olie (nou ja, een zwarte vloeistof).

Een nieuwe actiegroep (Extinction Rebellion) vond dit niet radicaal genoeg. Zij gingen als dood op de grond liggen en blokkeerden kruispunten. Nu zijn er groepen (Just Stop Oil en Letzte Generation) die ook dat niet radicaal genoeg vinden. Een Duitse woordvoerder van Letzte Generation stapte uit Extinction Rebellion omdat ze daar maar twee keer per jaar een kruispunt bezetten. ‘Waarom gaan we niet het hele jaar door?’

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Deze radicalen willen dat er iets tegen de opwarming wordt ondernomen alvorens de planeet vergaat. Dat klinkt onzelfzuchtig – ze doen het voor u en mij – en in de krant stond dan ook dat gestrande automobilisten in Berlijn niet boos werden. Een van hen goot een vastgeplakte activist thee in de mond, een voorbijganger fluisterde in hun oor: ‘Dank voor jullie moed.’

De nieuwste radicalen zijn straks niet meer radicaal genoeg

Lees ook deze column van Simon Rozendaal: Demonstrerende klimaatwappies gepamperd

In de Volkskrant legde een kenner van het klimaat­radicalisme uit dat het gooien van soep op schilderijen nut heeft: ja, het is radicaal, maar daardoor dwingen ze de gematigde klimaatbeweging om nog radicaler te worden. Haar gelijk werd diezelfde dag bevestigd toen iemand van Extinction Rebellion zich bij een talkshow aan de tafel vastlijmde.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.