Premium Lock Niet politici vertragen energietransitie, maar de onwillige natuurwetten

28 oktober 2022Leestijd: 4 minuten
Just Stop Oil-activisten in het Mauritshuis bij Het Meisje met de Parel (Johannes Vermeer). Foto: screenshot YouTube

Ze worden steeds radicaler en maffer, die klimaatactivisten. Eerst dronken ze nog (zogenaamd) aardolie, toen gingen ze kruispunten bezetten en de jongste generatie vindt ook dat niet radicaal genoeg. Het zou misschien nog zin hebben als politici zich niet bewust waren van het klimaatprobleem maar dat is niet zo. De reden dat de energietransitie zo stroperig verloopt, is niet dat politici het laten afweten maar dat de natuurwetten niet meewerken, schrijft Simon Rozendaal.

Nog niet zo lang geleden was er een radicale klimaatactiegroep, Fossil Free Culture. De leden daarvan protesteerden in 2017 bij het Van Gogh Museum en dronken olie (nou ja, een zwarte vloeistof).

Een nieuwe actiegroep (Extinction Rebellion) vond dit niet radicaal genoeg. Zij gingen als dood op de grond liggen en blokkeerden kruispunten. Nu zijn er groepen (Just Stop Oil en Letzte Generation) die ook dat niet radicaal genoeg vinden. Een Duitse woordvoerder van Letzte Generation stapte uit Extinction Rebellion omdat ze daar maar twee keer per jaar een kruispunt bezetten. ‘Waarom gaan we niet het hele jaar door?’

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Deze radicalen willen dat er iets tegen de opwarming wordt ondernomen alvorens de planeet vergaat. Dat klinkt onzelfzuchtig – ze doen het voor u en mij – en in de krant stond dan ook dat gestrande automobilisten in Berlijn niet boos werden. Een van hen goot een vastgeplakte activist thee in de mond, een voorbijganger fluisterde in hun oor: ‘Dank voor jullie moed.’

De nieuwste radicalen zijn straks niet meer radicaal genoeg

Lees ook deze column van Simon Rozendaal: Demonstrerende klimaatwappies gepamperd

In de Volkskrant legde een kenner van het klimaat­radicalisme uit dat het gooien van soep op schilderijen nut heeft: ja, het is radicaal, maar daardoor dwingen ze de gematigde klimaatbeweging om nog radicaler te worden. Haar gelijk werd diezelfde dag bevestigd toen iemand van Extinction Rebellion zich bij een talkshow aan de tafel vastlijmde.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 26,99 per kwartaal leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw