Aanpak narcoterreur vergt meer dan ‘fooi’ van 29 miljoen euro

08 november 2022Leestijd: 2 minuten
Uithalers breken in op haventerreinen om drugs uit containers te halen. Foto: ANP

Dat minister Dilan Yeşilgöz (VVD) van Justitie en Veiligheid de strijd tegen de narcoterreur wil winnen, is terecht. Maar het is een illusie dat je voor 29 miljoen euro de havens, Schiphol en de bloemenveilingen kunt beveiligen tegen grootschalige drugsimport, denkt Gerlof Leistra.

Door corruptie en te weinig controle zijn de Nederlandse havens onvoldoende beveiligd tegen drugscriminelen. Alleen al in Rotterdam komen jaarlijks ruim zeven miljoen containers binnen. Het is onbegonnen werk die allemaal te controleren op drugs. Omgekocht personeel zorgt ervoor dat ‘uithalers’ de illegale waar ongezien mee naar buiten kunnen smokkelen. Ook in andere zeehavens, op Schiphol en op de bloemenveilingen hebben de drugscriminelen nog net geen vrij spel.

Inzet van duikers en drones

In een poging de drugsimport te beperken, trekt minister Yeşilgöz van Justitie 29 miljoen euro uit. Voor dat geld kan onder meer extra douanepersoneel worden aangetrokken, kunnen meer containers worden gecontroleerd en duikers en drones worden ingezet om verborgen drugs te ontdekken.

Om de import daadwerkelijk fors in te perken, is echter veel meer geld nodig dan zo’n fooi. Met de aanschaf van extra scanners kunnen alle containers uit risicolanden worden gecontroleerd. Door personeel op vitale posities geregeld te wisselen, kan worden voorkomen dat de drugsbendes via omkoping sleutelposities beheersen waar wordt bepaald welke containers worden gecontroleerd.

Waterbedeffect dreigt

Strengere controle in Rotterdam heeft een waterbedeffect: de smokkelaars wijken uit naar andere havens waar amper wordt gecontroleerd.

Minister Yeşilgöz weet als geen ander dat de strijd tegen de georganiseerde drugsmisdaad een lange adem vergt. In dat licht zijn die 29 miljoen euro extra hooguit een hikje.

Uitbreiding regeling kroongetuige

Haar voorstel om de bestaande kroongetuigenregeling uit te breiden, zal in de praktijk weinig opleveren. Nu krijgt een kroongetuige die kan rekenen op een lange straf of die al is veroordeeld, maximaal 50 procent ‘korting’. De minister wil dat straffen tot zes jaar volledig kunnen worden geschrapt als een verdachte schoon schip maakt en zijn organisatie verraadt.

Het is een illusie dat criminelen in die positie hun leven op het spel zitten. Liever een paar jaar zitten dan de rest van hun leven op de vlucht voor wraak, al dan niet met politiebewaking.