Gerlof Leistra

Zonder samenwerking binnen overheid is strijd tegen ondermijning kansloos

02 juni 2022Leestijd: 2 minuten

Door tegenwerking van politie en Openbaar Ministerie leek het Multidisciplinair Interventieteam ten dode opgeschreven. Per 1 juli krijgt het een andere naam. Maar als twee van de zes partijen dwars blijven liggen, verandert er volgens Gerlof Leistra niets.

Tegenover de georganiseerde misdaad staat een ongeorganiseerde overheid. Na de moord op advocaat Derk Wiersum in 2019 werd het Multidisciplinair Interventieteam (MIT) opgericht, een samenwerking van politie, Douane, Belastingdienst, FIOD, de Koninklijke Marechaussee en het Openbaar Ministerie. Door uitwisseling van informatie en expertise zou het MIT de ondermijning moeten keren.

Lees ook dit omslagverhaal terug: Is de drugsmaffia nog te verslaan?

Assistentie bij het speuren naar geldstromen via Schiphol

Het team is nog in opbouw, maar werkt achter de schermen al aan een aantal zaken. Voorbeeld is de assistentie bij het speuren naar contante geldstromen via Schiphol. Het is logisch dat het MIT niet meteen alle kaarten op tafel legt, maar pas naar buiten treedt als een tak van de misdaad met succes is aangepakt.

Door tegenwerking van met name de Landelijke Eenheid van de politie en het Landelijk Parket van het Openbaar Ministerie verloopt de bestrijding van ondermijnende criminaliteit moeizaam. Hun eigen positie vinden sleutelspelers belangrijker. Ze vreesden concurrentie van het MIT en waarschuwden dat hun beste mensen voor een hoger salaris zouden overstappen. In werkelijkheid worden die op projectbasis uitgeleend en keren ze na afloop terug naar hun ‘moederorganisaties’.

Harde ingreep minister Yeşilgöz

Met de vervanging van het MIT door de Nationale Samenwerking tegen Ondermijnende Criminaliteit lijkt VVD-minister Dilan Yeşilgöz van Justitie en Veiligheid hard in te grijpen. In werkelijkheid verandert er weinig aan het takenpakket. Ze zou er verstandig aan doen werk te maken van de structurele ondermijning door politie en Openbaar Ministerie. Zonder samenwerking van de zes betrokken partijen profiteert de georganiseerde misdaad.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.