Premium Lock Na rel Kökçu: mag dat nog, de onwenselijke mening?

18 oktober 2022Leestijd: 3 minuten
Feyenoorder Orkun Kökçu moest in het duel met AZ de aanvoerdersband afstaan aan Gernot Trauner. Foto: Olaf Kraak/ANP

Onwenselijke opvattingen zijn er overal, maar onwenselijk betekent nog niet ontoelaatbaar. De weigering van Feyenoorder Kökçu om een regenboogband te dragen roept de vraag op of er nog ruimte is voor onwenselijke ideeën, schrijft Geerten Waling.

Je mag ook niets meer zeggen!’ Het is de sleetse jammerklacht van verbitterde stemmen, die doorgaans best veel ruimte krijgen om hun meningen openlijk te spuien. Toch gaat er, zoals bij elk cliché, wel enige waarheid achter schuil. Onwenselijke opinies vallen immers algauw buiten de orde. Dat weet iedereen die pleit voor – zeg – meer of juist minder gaswinning uit Groningen (‘asociaal!’), open grenzen (‘landverrader!’) of juist niet (‘racist!’), een strenger coronabeleid (‘marionet!’) of juist niet (‘wappie!’).

Hoofddoek

Lees ook de column van Geerten Waling uit het vorige nummer: Liever hoofdpijndossier dan laffe doofpot

Maar onwenselijk is niet hetzelfde als ontoelaatbaar. Dat is goed om te beseffen, zeker als het gaat om meer identiteitsgebonden kwesties als religie en geaardheid. Toen ik, bijvoorbeeld, vorige week op deze pagina schreef over de verdediging van de hoofddoek bij dienaren van de rechtsstaat en van het bedekt schoolzwemmen voor meisjes op Haagse basisscholen, bedoelde ik geenszins dat zulke opinies verboden moeten worden. Ik wees er slechts op dat die niet passen bij een liberaal wereldbeeld en dat het absurd is dat juist ‘progressieve’ partijen als D66 en GroenLinks zich zo gewillig voor het conservatief-patriarchale karretje van de islam laten spannen.

Een ander voorbeeld. In het profvoetbal klinken al jarenlang campagnes voor meer respect, op zowel het veld als de tribune. Inmiddels gaan die ook over de evidente homofobie in de voetballerij. Vanwege het ontbreken van openlijk homoseksuele profvoetballers, vanwege het gebruik van ‘homo’ als scheldwoord en ook vanwege de agressieve reacties op ‘roze’ supportersclubs zoals bij Feyenoord, zijn die campagnes nodig en terecht. Mag voetbal een feestje zijn voor iedereen?

De aanvoerder van Feyenoord weigerde de regenboogband

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw