Geerten Waling Premium Corner

Hoofddoek: liever hoofdpijndossier dan laffe doofpot

11 oktober 2022Leestijd: 4 minuten

Achter de discussie over de hoofddoek ligt een strijd tussen twee vormen van liberalisme. De ‘tolerante’ desinteresse van progressieve partijen als D66 en GroenLinks botst met een principieel liberalisme, dat vraagtekens durft te zetten bij religieuze klederdracht in publieke functies én bij jonge kinderen, schrijft Geerten Waling.

De hoofddoek is een hoofdpijndossier. Terwijl de ‘zedenpolitie’ van de religieuze dictatuur in Iran jonge meisjes bruutweg vermoordt wegens het foutief dragen van de hoofddoek, is in Nederland discussie over solidariteitsacties met Iraanse vrouwen, zoals het afknippen van haarlokken door drie vrouwen – Fidan Ekiz, Yesim Candan en minister Dilan Yeşilgöz-Zegerius – in het televisieprogramma Op1.

Dergelijke acties zijn, volgens een uitgesproken moslima op Twitter, ‘smerig’ en ‘opportunistisch’, bedoeld om vrouwen met hoofddoek in Nederland ‘als gevaar te framen’. Presentatrice Fidan Ekiz reageerde fel: deze ‘islamofobie-roepers’ laten de vrouwen in Iran ‘keihard vallen, keer op keer’.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Twee vormen van liberalisme botsen in de hoofddoekdiscussie

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.