Premium Lock Jetten wil uit energieverdrag: niets geleerd van energiecrisis

19 oktober 2022Leestijd: 3 minuten
Informal Meeting of European Energy Ministers in Prague. Foto: ANP

Minister Rob Jetten (D66) van Klimaat en Energie wil uit het energie-investeringsverdrag Energy Charter Treaty stappen. Kennelijk heeft hij de les van de energiecrisis niet geleerd, schrijft Jelte Wiersma.

Begin jaren negentig werd het Energy Charter Treaty gesloten. Dit verdrag werd ingesteld om energiebedrijven te laten investeren in landen die waren bevrijd van het Sovjet-juk. Een belangrijke clausule in het verdrag betreft een investeringsbescherming van twintig jaar. Als bijvoorbeeld een bedrijf een raffinaderij in Polen wilde bouwen, werd het twintig jaar lang beschermd tegen nationalisatie of andere overheidsinterventie die de investering waardeloos zou maken. Het was in die tijd immers allerminst zeker dat de jonge democratieën in Oost-Europa democratisch zouden blijven.

Deze clausule was en is verstandig. Investeringen in energie zijn vaak gigantisch. Geen bedrijf geeft miljarden euro’s aan een nieuwe raffinaderij als het twijfelt aan de rechtszekerheid in het betreffende land.

Piketty’s invloed

Minister Jetten wil na druk van onder meer de linkse Franse econoom Thomas Piketty en Milieudefensie af van het verdrag, voornamelijk wegens de twintig-jaarsclausule. Jetten zei dinsdag in de Tweede Kamer dat het verdrag het halen van de klimaatdoelen belemmert. Immers, bedrijven die hun raffinaderijen of andere faciliteiten door nieuwe klimaatregels binnen de twintigjaars-termijn moeten sluiten, kunnen de betreffende regering aanklagen en een schadevergoeding eisen.

Lees ook dit interview met klimaatsceptische PvdA’er Jules de Waart: ‘Stop nou met dat dominante CO2-denken’

Zo dwong het kabinet het Amerikaanse Riverstone om de kolencentrale Onyx Power in Rotterdam te sluiten na de Urgenda-uitspraak. Het kabinet betaalde Riverstone 212 miljoen euro. Die schadeloosstelling is niet meer dan logisch. Welk bedrijf gaat nog grote investeringen met een lange terugverdientijd doen als regeringen telkens de wetten veranderen? Geen enkel natuurlijk.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw