Premium Lock Niks aan de hand: Hoekstra moest zich profileren

21 augustus 2022Leestijd: 4 minuten
CDA-leider Wopke Hoekstra, staat pers te woord over zijn ophefmakende interview over stikstof ANP PHIL NIJHUIS

Het CDA stond dankzij partijleider Wopke Hoekstra in het volle licht van de schijnwerpers. De partij kwijnt in de peilingen weg richting negen zetels. Profileren is dan het enige dat een partij kan doen, en dat deed Hoekstra. Manager premier Mark Rutte masseerde de ergernis erover in het kabinet handig weg, schrijft Carla Joosten.

Waar is het CDA? Het gonsde al maanden door het land en dus kwam CDA-leider Wopke Hoekstra uit de coulissen om één aspect van het stikstofbeleid van het kabinet ter discussie te stellen, namelijk het halen van de doelen in 2030.

Door Hoekstra’s bommetje had de persconferentie na de ministerraad van premier Mark Rutte vrijdag 19 augustus de vorm van een lesje staatsrecht. Op een spervuur van vragen over een interview van CDA-leider Wopke Hoekstra in het AD toonde Rutte hoe soepel met dat staatsrecht kan worden omgesprongen. De stelling dat het staatsrecht levend is, kreeg hiermee een praktische uitleg.

Lees ook het coververhaal met 111 vragen van EW over de stikstofcrisis

Hoekstra had in de krant getornd aan de stikstofplannen van het kabinet door te zeggen dat de deadline voor vermindering van de stikstofuitstoot voor het CDA niet heilig is. En zo ging het een paar dagen over het CDA.  En het is nog niet afgelopen, want de Tweede Kamer biedt de partij  dinsdag 23 augustus ook nog een podium door een spoeddebat aan het einde van het reces te houden dat trouwens ook over de koopkracht gaat.

Een lid van het kabinet dat een geluid laat horen dat afwijkt van het coalitieakkoord zet de eenheid van het kabinetsbeleid op het spel. De gulden regel is immers dat het kabinet met één mond spreekt. Vader van de Grondwet Johan Rudolph Thorbecke voerde die eis in 1850 in om te voorkomen dat de Koning de ministers uit elkaar speelde, zoals hij voordien deed.

Lees dit verhaal van Gerry van der List over manager Rutte

Maar dat ministers ‘altijd met één mond moeten spreken, is onjuist’, schreef parlementair historicus Joop van den Berg al eens. Hoe zit het dan?

Toen staatssecretaris Mona Keijzer (CDA) zich in 2021 uitsprak tegen het coronatoegangsbewijs  ontsloeg Rutte haar. Hoekstra is anders dan Keijzer partijleider en vicepremier. Hem ontslaan zou de val van Rutte IV betekenen en dat wil Rutte natuurlijk koste wat kost voorkomen in deze tijd van crises.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw