Premium Lock Haal angel uit theorie over omvolking: draai asielkraan dicht

27 juli 2022Leestijd: 4 minuten
Het geimproviseerde kamp voor het aanmeldcentrum in Ter Apel. Foto: Kees van de Veen/HH/ANP

De kritiek op immigratie is ontaard in regelrechte complottheorieën over ‘omvolking’. Die zijn idioot, maar gaan niet weg zolang het kabinet niet meer doet om de onbeheerste asielinstroom in te dammen, schrijft Geerten Waling.

Abonnee worden?Dagelijks op de hoogte blijven van de laatste actualiteiten, achtergronden en commentaren van onze redactie? Bekijk ons aanbod en krijg onbeperkt toegang tot alle digitale artikelen en edities van EW.

Bekijk de mogelijkheden voor een (digitaal) abonnement hier

Nederlanders worden ‘een minderheid in ­eigen land’, zoals blanke Afrikaanders in Zuid-Afrika. Zo waarschuwde de ideoloog van de PVV, Martin Bosma, in een boek dat in 2015 verscheen. In hetzelfde jaar liet zijn politieke stiefzoon Thierry Baudet zich ontvallen dat hij het liefste zag dat ‘Europa dominant blank’ bleef.

Hoe omstreden ook, deze uitspraken waren in die tijd vooral heftige conclusies gebaseerd op begrijpelijke waarnemingen, zoals het gegeven dat in bepaalde steden en vooral stadswijken ‘allochtonen’ de meerderheid gingen vormen. Inmiddels is migratiekritiek ontaard in een heel ander discours: dat van de omvolkingstheorie.

Zo zou de ongebreidelde massa-immigratie, volgens de inmiddels geradicaliseerde Baudet, een vooropgezet plan zijn van de elites om de autochtone bevolking te verdunnen, te marginaliseren en te vervangen. Met hem is er een groeiende groep Nederlanders die gelooft dat immigratie wordt gebruikt als politiek instrument om de samenleving ‘om te volken’. Dat is volstrekte onzin. Eenieder die het nieuws volgt, moet erkennen dat de politici en bestuurders van dit land volstrekt niet competent en capabel genoeg zijn om zulke geniepige complotten te smeden en ten uitvoer te brengen. De omvolkings­theorieën zijn dan ook ronduit idioot.

Ongehoord Nederland

De omvolkingstheorie kwam ook aan bod bij het programma Ongehoord Nieuws: De nuttige rol van Ongehoord Nederland

Grote zorgen niet ongegrond

Maar dat wil niet zeggen dat de grote zorgen over de veranderende samenleving ongegrond zijn. Het migratiesaldo (het aantal immigranten minus de emigranten) is al decennia positief en stijgende – vorig jaar kwamen er netto ruim 100.000 mensen bij. In totaal waren er in 2021 een kwart miljoen immigranten, onder wie 35.000 asielzoekers en nareizigers, voornamelijk uit Syrië, Turkije, Jemen, Somalië en Afghanistan. Die instroom gaat vrolijk door, de vele duizenden Oekraïners, die geen asiel hoeven aan te vragen, nog niet eens meegerekend. Op donderdag 28 juli meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek zelfs dat in het eerste halfjaar van 2022 bijna 123.000 buitenlandse migranten naar Nederland kwamen.*

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw