Gerry van der List Premium Corner

De nuttige rol van Ongehoord Nederland

27 juli 2022Leestijd: 4 minuten

Beleidsmakers vinden dat de pluriformiteit van de publieke omroep niet te ver mag gaan. Het verzet tegen Ongehoord Nederland toont de behoefte aan het verbannen van rechtse opinies, schrijft Gerry van der List.

Het Commissariaat voor de Media krijgt het druk. Het zelfstandig bestuursorgaan dat toezicht dient te houden op naleving van de Mediawet, heeft aangekondigd te willen beginnen aan liefst drie onderzoeken naar het functioneren van de publieke omroep. Zo wordt studie gemaakt van belangenverstrengeling en van financiële constructies om inkomstennormen te omzeilen.

Abonnee worden?Dagelijks op de hoogte blijven van de laatste actualiteiten, achtergronden en commentaren van onze redactie? Bekijk ons aanbod en krijg onbeperkt toegang tot alle digitale artikelen en edities van EW.

Bekijk de mogelijkheden voor een (digitaal) abonnement hier

Een reeks affaires gaf aanleiding tot de onderzoekingen. Bestuursvoorzitter van de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) Shula Rijxman bijvoorbeeld bleek op vakantie te zijn gegaan met een voormalige staatssecretaris voor media, de VVD’er Sander Dekker, en onderhield zulke nauwe banden met D66 dat ze direct na haar vertrek uit Hilversum voor deze partij aan de slag mocht als wethouder in Amsterdam.

Jeroen Pauw en Shula Rijxman raakten in opspraak

En over presentator Jeroen Pauw gaat het verhaal dat hij zijn riante inkomen wilde vergroten door bij de publieke omroep een afname te eisen van programma’s die zijn bv produceerde.

Het was aardig geweest als Rijxman en Pauw in het praatprogramma Op1 of het actualiteitenprogramma Nieuwsuur waren verschenen om eens goed tekst en uitleg te verschaffen. Maar op deze manier wilden ze de publieke omroep blijkbaar niet helpen bij het vervullen van haar informatietaken.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.