Premium Lock In Nederland zal alles stuk blijven gaan

18 juni 2022Leestijd: 4 minuten
Lange rijen en chaos op Schiphol als gevolg van personeelstekorten. Foto: ANP / Hollandse Hoogte / Robin Utrecht

Nederland staat op instorten, schrijft Zihni Özdil, want bijna nergens anders is de collectieve sector zo hard gesaneerd en ‘geflexibiliseerd’.

‘Ik heb een verzoekschrift bij de rechtbank ingediend tegen mijn universiteit. Na twee tijdelijke contracten van 1 en 3 jaar ben ik op straat gezet, waarna er twee vacatures uitgeschreven zijn voor mijn baan. Het werk is er gewoon, maar ik mag koste wat het kost geen vast dienstverband krijgen. Vervolgens weigert HR mij in een sollicitatieprocedure mee te nemen voor de functie van docent die pas na 6 maanden in zou gaan (en dan dus niet leidt tot een vast contract), “omdat het niet van goed werkgeverschap zou getuigen” om mensen steeds weer in dienst te nemen (…). Ik heb voor mijn gevoel niks meer te verliezen en een wereld te winnen. Voor mijzelf, maar zeker ook voor duizenden andere docenten voor wie deze situatie ook speelt.’

Zihni Özdil (1981) is historicus. Hij schrijft elke zaterdag een column voor ewmagazine.nl.

Aldus de hartenkreet van sociaal wetenschapper Marijn Scholte.

Laagbetaalde docenten

Zijn verhaal is niet uniek. De hele Nederlandse onderwijssector kampt met laagbetaalde docenten die geen vaste aanstelling krijgen. Daar kunnen scholen en universiteiten zelf weinig aan doen. Het was de politiek die bezuinigde en op ‘rendementen’ gerichte bekostigingsstelsels invoerde.

U moet nog maar zien of u de vliegvakantie die u hebt geboekt daadwerkelijk gaat krijgen. Want Schiphol kan geen personeel meer vinden dat op flexbasis voor een hongerloontje uw bagage wil afhandelen. Gevolg: deze zomer zal de luchthaven honderden vluchten per dag schrappen. Volgens topman Dick Benschop zullen in juli gemiddeld 13.500 passagiers per dag minder vertrekken dan gepland.

‘The Perfect Storm’ noemde Philip van Tijn deze situatie al in EW.

Ook tekorten bij de rechterlijke macht

Kleine criminelen hebben een mooie week. Het Openbaar Ministerie Oost-Nederland schrapt 1.500 zaken die voorliggen bij de politierechter. Reden: personeelstekorten. Te weinig rechters en te weinig ondersteunend juridisch personeel. Ik heb even een random vacature erbij gepakt: ‘junior gerechtsjurist’. ‘Aan jou de taak om je bezig te houden met schuldsaneringszaken. Je gaat onder meer zaken voorbereiden, je bent griffier ter zitting en je verzorgt de juridische nabewerking, waaronder het maken van concept-uitspraken. Uw startsalaris op basis van een 36-urige werkweek: 2.675,81 euro bruto. Oftewel ongeveer 2.200 euro per maand.’

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw