Premium Lock Hoe stimuleren we solidariteit tussen generaties?

19 juni 2022Leestijd: 4 minuten
Tweede Kamer in Den Haag. Foto: ANP

Een op de drie kiesgerechtigden is zestigplusser, slechts 7 procent van de Tweede Kamerleden is dat ook. Deze disbalans is niet goed voor het geheugen van de samenleving, noch voor de solidariteit tussen generaties, stelt demograaf Jan Latten vast. Hij pleit voor minder dertigers en veertigers in de Kamer, en meer zestigers en zeventigers.

Generaties zouden er voor elkaar moeten zijn, maar het tegendeel is soms het geval. Zeker als oudere generaties louter worden afgeschilderd als boomers die hebben geprofiteerd van allerlei voordelen ten nadele van jongere generaties. Eerst als koper van een huis voor een indertijd veel lagere prijs dan de actuele waarde, nu als degenen die te lang grote gezinshuizen bezet houden en de pensioenpot legen.

 

Jan Latten (1952) is socioloog en demograaf. Hij was hoofd­demograaf van het ­Centraal ­Bureau voor de Statistiek en hoogleraar sociale demografie. Is veelgevraagd spreker en

essayist. Hij schrijft maandelijks een demografisch essay voor ewmagazine.nl.

Ouderen kennen in dit verhaal nauwelijks armoede. Inderdaad is er weinig officiële armoede onder ouderen, maar dat komt doordat de officiële definities het armoedecriterium net onder het niveau van een AOW-uitkering stellen. Aanvullende pensioenen zijn echter al jaren niet geïndexeerd, waardoor de koopkracht van ouderen krimpt. Wie geen aanvullend pensioen heeft, moet na een leven lang werken op een houtje bijten. En ja, er zijn ook ouderen die het goed hebben. Maar hoe is de verhouding nu echt?

De holistische thermometer van ons bestaan relativeert

Het leven draait niet uitsluitend om inkomen, maar om een totaalpakket aan leefomstandigheden. Onder meer het Centraal Bureau voor de Statistiek heeft een holistische thermometer ontwikkeld die de kwaliteit van het bestaan moet meten. In welke mate leven we ‘lang en gelukkig’, hoe schoon is de wereld om ons heen en een aantal andere kwaliteitscriteria zijn medebepalend. Geld alleen maakt immers niet gelukkig.

De thermometer die de zogeheten brede welvaart meet, is abstract en ingewikkeld, maar pretendeert ongelijkheden in leefomstandigheden te signaleren, vooral die tussen bevolkingsgroepen. De grote conclusie uit de brij aan data is weinig verrassend. ‘Vooral naar migratieachtergrond en onderwijsniveau zijn er veel verschillen. Laagopgeleiden en mensen met een migratieachtergrond, zowel westers als niet-westers, hebben een lagere brede welvaart en hoogopgeleiden en mensen zonder migratieachtergrond juist een hogere.’

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw