Geerten Waling Premium Corner

D66 is geen uitzondering als politieke sekte

28 april 2022Leestijd: 4 minuten

Uit de zwakke omgang met een intern misbruikschandaal bleek afgelopen week dat D66 steeds meer op een sekte gaat lijken. Daarmee is de partij bepaald niet uniek, want het sektarisme heeft bijna alle politieke partijen in zijn greep, schrijft Geerten Waling.

Lees ook het opiniestuk van Carla Joosten: Ontluisterende persconferentie van D66 over #MeToo-kwestie

Het recente demasqué van D66-leider Sigrid Kaag, rondom het weggemoffelde wangedrag van partijprominent Frans van Drimmelen, was onthutsend. De politicus en haar partij blijken geenszins in staat te voldoen aan de verheven morele standaarden die zij zelf zo hooghartig verkondigen. We zien een tragische transformatie van wat ooit was bedoeld als een frisse politieke beweging naar een verkrampte sekte.

Passages over constructieve politiek vervangen door sneren

Bob de Ruijter, D66’er sinds 1989, gooide deze week in de NRC een knuppel in het hoenderhok. Hij had Kaag geholpen met het schrijven van haar HJ Schoo-lezing die zij – op uitnodiging van EW – hield op 6 september 2021. Maar hij ontdekte dat zijn passages over constructieve politiek waren vervangen door sneren aan het adres van VVD-leider Mark Rutte. En zelfs een passage over schrijfster Lale Gül sneuvelde: ‘Zij wordt bedreigd om wat ze schrijft, en dat past niet bij het D66-frame van geslaagde integratie.’

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

In plaats van te spreken tot heel Nederland, kozen Kaag en haar staf er expliciet voor om te ‘preken voor eigen parochie’. Niet inclusief, niet constructief, geen idealistische vergezichten. De Ruijter merkt op dat zijn partij, ooit opgericht als breekijzer om de vastgeroeste politiek open te breken, nu drijft op ‘marketing, de partij als merk’. D66 doet er alles aan om zelf te overleven, niet meer als middel, maar als doel.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.