Premium Lock D66 is geen uitzondering als politieke sekte

28 april 2022Leestijd: 4 minuten
Minister van Fiinanciën Sigrid Kaag bij aankomst op het Binnenhof. Foto: Sandra Uittenbogaart/HH/ANP

Uit de zwakke omgang met een intern misbruikschandaal bleek afgelopen week dat D66 steeds meer op een sekte gaat lijken. Daarmee is de partij bepaald niet uniek, want het sektarisme heeft bijna alle politieke partijen in zijn greep, schrijft Geerten Waling.

Lees ook het opiniestuk van Carla Joosten: Ontluisterende persconferentie van D66 over #MeToo-kwestie

Het recente demasqué van D66-leider Sigrid Kaag, rondom het weggemoffelde wangedrag van partijprominent Frans van Drimmelen, was onthutsend. De politicus en haar partij blijken geenszins in staat te voldoen aan de verheven morele standaarden die zij zelf zo hooghartig verkondigen. We zien een tragische transformatie van wat ooit was bedoeld als een frisse politieke beweging naar een verkrampte sekte.

Passages over constructieve politiek vervangen door sneren

Bob de Ruijter, D66’er sinds 1989, gooide deze week in de NRC een knuppel in het hoenderhok. Hij had Kaag geholpen met het schrijven van haar HJ Schoo-lezing die zij – op uitnodiging van EW – hield op 6 september 2021. Maar hij ontdekte dat zijn passages over constructieve politiek waren vervangen door sneren aan het adres van VVD-leider Mark Rutte. En zelfs een passage over schrijfster Lale Gül sneuvelde: ‘Zij wordt bedreigd om wat ze schrijft, en dat past niet bij het D66-frame van geslaagde integratie.’

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

In plaats van te spreken tot heel Nederland, kozen Kaag en haar staf er expliciet voor om te ‘preken voor eigen parochie’. Niet inclusief, niet constructief, geen idealistische vergezichten. De Ruijter merkt op dat zijn partij, ooit opgericht als breekijzer om de vastgeroeste politiek open te breken, nu drijft op ‘marketing, de partij als merk’. D66 doet er alles aan om zelf te overleven, niet meer als middel, maar als doel.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw